Starú pekáreň v Devínskej Novej Vsi premenia na múzeum

7.4.2014
0
Páčil sa vám článok?

V bývalej pekárni v bratislavskej Devínskej Novej Vsi vznikne dobová izba. Takéto plány má devínskonovoveská samospráva, ktorá chce na tomto mieste vytvoriť Múzeum starej Devínskej. V najbližších dňoch plánuje vyhlásiť súťaž a hľadať firmu, ktorá objekt na Istrijskej ulici zrekonštruuje.

"Chceme verejnosti ukázať, ako sa v Devínskej Novej Vsi kedysi žilo a zatraktívniť zároveň priestor, ktorý je už roky poškodený a chátra," povedal pre TASR starosta mestskej časti Milan Jambor. Jednu časť budovy pre jej havarijný stav samospráva ešte minulý rok nechala zbúrať, v ďalšej chce mať expozíciu.

Starosta vysvetľuje, že priestor vo vnútri zrekonštruovaného objektu by mal byť otvorený, pričom v jednej časti sa budú premietať dokumenty o histórii mestskej časti a druhú chcú dotvoriť na dobovú izbu, zariadenú predmetmi denného používania. V expozitári Múzea kultúry Chorvátov na Slovensku sú dnes totiž podľa slov starostu uložené predmety, ktoré múzeum pre nedostatok priestoru nevystavuje. Práve tie majú do dobovej izby premiestniť.

Expozíciu pripraví múzeum, samospráva má za úlohu objekt bývalej predajne pečiva Furmanka zrekonštruovať, vraví starosta. "Na opravu budovy máme v tohtoročnom rozpočte vyčlenených 100.000 eur," podotýka Jambor s tým, že onedlho samospráva vyhlási súťaž na zhotoviteľa. Práce na budove by mestská časť chcela odštartovať v letných mesiacoch.

Stará budova sa nachádza na Istrijskej ulici. Mestská časť ju chce podľa starostu obnoviť aj preto, že momentálne revitalizuje celú ulicu.

(TASR)

Páčil sa vám článok?