Záhorská Bystrica slávi 700 rokov prvej písomnej zmienky

7.1.2014
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská časť Záhorská Bystrica oslávi v tomto roku významné jubileum. V roku 2014 si pripomína 700. výročie prvej písomnej zmienky. Pri tejto príležitosti pripravila miestna samospráva viacero zaujímavých podujatí, ako aj projektov, ktoré budú Záhorskej Bystrici trvalo pripomínať toto významné výročie.

Prvá písomná zmienka o obci sa objavila v júli roku 1314. Záhorská Bystrica sa spomína v listine, v ktorej sa domáha dedičských práv Otto, syn Rugéria z Telesprunu. Záhorská Bystrica sa tu spomína ešte ako osada Pistrich. To bol totiž pôvodný názov Záhorskej Bystrice. Ten súčasný má od roku 1927. Postupom rokov sa Záhorská Bystrica rozvíjala a v roku 1972 sa stala mestskou časťou Bratislavy. Dnes má Záhorská Bystrica vyše 4000 obyvateľov a ich počet sa neustále zvyšuje.

Pri príležitosti 700. výročia bola zriadená ešte v roku 2011 špeciálna komisia, ktorá pripravuje harmonogram osláv jubilea. Je zložená z predstaviteľov významných kultúrno-spoločenských inštitúcií, ktoré pôsobia v Záhorskej Bystrici, zo zástupcu farnosti, poslancov miestneho zastupiteľstva a pamätníkov.

Oslavy sa začali už na prelome rokov na Námestí rodiny slávnostným ohňostrojom, príhovorom a rozdávaním šampanského s logom 700. výročia. Krátko pred polnocou bolo symbolicky vypustených aj 7 balónikov šťastia. Obyvatelia ich venovali predkom, ktorí sa zaslúžili o rozvoj a napredovanie Záhorskej Bystrice.

Počas roka pripravuje mestská časť desiatky podujatí. Už v januári to bude Reprezentačný ples mestskej časti, vo februári sa obyvatelia zabavia na podujatí Na fašiangy veselo, ktoré bude spojená s tradičnou zabíjačkou. Nebude chýbať ani Stavanie mája či oslavy Medzinárodného dňa detí, Dňa rodiny a mnoho ďalších.

Oslavy vyvrcholia 30. a 31. augusta 2014 v rámci tzv. Hrubých hodov. Mestská časť slávnostne odhalí plastiku patrónov obce sv. Petra a Pavla pri vstupe do Záhorskej Bystrice. Pokrstená bude aj exkluzívna monografia a CD vydané pri tejto príležitosti.

„Verím, že sa všetky pripravované podujatia podarí zrealizovať v plánovanom rozsahu a všetci obyvatelia Záhorskej Bystrice si tak budú môcť dôstojne pripomenúť spoločné jubileum,“ hovorí starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa. „Budeme pokračovať aj v ďalších aktivitách smerujúcich k rozvoju obce – plánujeme vymeniť okná na základnej škole, urobiť rekonštrukciu jedálne, pokračovať v opravách ciest a chodníkov, chceme zastrešiť hokejbalové ihrisko. Dúfam, že to všetko prispeje k slávnostnej atmosfére nášho jubilejného roku,“ dodal starosta Krúpa.

(bzb)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?