Dúbravskí poslanci sa vzdali zelene v prospech výstavby bytovky a parku

19.12.2013
0
Dúbravskí poslanci sa vzdali zelene v prospech výstavby bytovky a parku - pod_zahradami1
Páčil sa vám článok?

Trinásti dúbravskí miestni poslanci minulý týždeň prekvapujúco presadili, aby sa zelený pozemok Pod záhradami vrátil do správy mesta Bratislavy. Pokúšali sa o to už šesťkrát, vždy neúspešne. Siedmy pokus bol úspešný. Dúbravčania z okolia sú sklamaní. Mesto totiž chcelo pozemok zameniť za pozemok na Belopotockého ulici v Starom Meste, kde sa mala stavať bytovka. Tá by potom mala vyrásť na mieste zelenej plochy v centre Dúbravky.

Keď dubravskí poslanci nedávno ani na šiesty pokus nevrátili pozemok mestu, nechal sa primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smer-SD) počuť, že o žiadnu výmenu sa už mesto nebude usilovať, naopak, prisľúbil, že mesto pomôže pri premene zelenej plochy na park.

Od minulého týždňa je všetko inak. Dúbravskí poslanci Beáta Bohunická, Peter Čecho, Andrea Duongová, Soňa Gazdíková, Peter Hanulík, Jozef Havrilla, Boris Hrádecký, Matilda Križanová, Lilia Lohnická (všetci Smer-SD), Štefan Füzy a Karol Zrůnek (obaja nezávislí), Margita Benedeková a Ľubomír Havránek (obaja Most-Híd) schválili vrátenie pozemkov mestu aj napriek tomu, že poslanci mali na programe rokovania návrh na zmenu funkčného využitia na park. Starosta Ján Sandtner (nezávislý) sa síce odmietol na zastupiteľstve vyjadriť, či zámenu podporuje, podľa našich informácií však uznesenie poslancov už podpísal, čím dal najavo súhlas.

O tom, či mesto pozemok Pod záhradami zamení so stavebníkom z Belopotockého ulice, zatiaľ nie je jasné. Primátor Ftáčnik sa nevyjadril, či takýto návrh mestským poslancom predloží, nie je ani isté, či návrh získa potrebnú podporu. Zaujímavá situácia je v najsilnejšom poslaneckom klube SDKÚ-DS a Most-Híd. Kým dúbravskí poslanci za Most-Híd zámenu podporujú, dúbravskí poslanci za SDKÚ-DS boli proti. So zámenou nesúhlasí ani mestský poslanec Martin Zaťovič (SDKÚ-DS), naopak predstavitelia SDKÚ-DS zo Starého Mesta tento zámer presadzujú. Starostka Starého Mesta Tatiana Rosová (SDKÚ-DS) vyjadrila presvedčenie, že sa pozemky zamenia a na Belopotockého sa stavať nebude. Rozhodnutie dúbravských poslancov považuje aj za svoj úspech.

Dúbravčania, ktorí nesúhlasia s výstavbou Pod záhradami, sa nevzdávajú a chcú presvedčiť mestských poslancov, aby zámenu pozemkov neschválili. Z trojice mestských poslancov za mestskú časť Dúbravka sú Peter Hanulík a Jozef Havrilla (Smer-SD) za zámenu, kým Martin Zaťovič (SDKÚ-DS) je proti. Možno očakávať, že mestskí poslanci budú rozhodnutie o zámene odkladať.

(pol)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?