Dúbravka súhlasí s výmenou pozemkov, občanov to rozhorčilo

17.9.2013
0
Páčil sa vám článok?

Na dnešnom rokovaní miestneho zastupiteľstva mestskej časti Dúbravka odhlasovali poslanci návrh, aby pozemok v blízkosti obytného súboru Koprivnica ponúklo hlavné mesto developerovi ako náhradu za pozemok parku na Belopotockého ulici v bratislavskom Starom Meste. Aktivisti v tom vidia škandalózne rozhodnutie, ktorým časť poslancov pripravila Dúbravku o zelenú plochu v centre mestskej časti.

Oponenti však tvrdia, že Dúbravka takýmto spôsobom o park nepríde, naopak, časť plochy v blízkosti obytného súboru Koprivnica, ktorá je v súčasnosti len v správe mestskej časti, dostane Dúbravka do svojho vlastníctva.

Libor Gula zo Združenia za vytvorenie parku Pod záhradami uviedol, že poslanci návrh schválili v hrubom rozpore so záujmami občanov Dúbravky. "Predkladaný materiál neriešil množstvo zásadných právno-technických pripomienok, na ktoré upozornilo naše združenie i poslankyňa miestneho zastupiteľstva Marta Čarnogurská," informoval TASR Gula. Upozornil tiež na to, že mnohí poslanci odmietli hlasovať o tomto bode a hlasovania sa zúčastnilo iba 12 z celkového počtu 25 volených zástupcov. "Zastupiteľstvo svojím rozhodnutím umožní developerskej spoločnosti zastavať zelenú zónu, ktorú obyvatelia využívali na relax, a aktívny oddych," dodal.

Poslanec Dúbravky Štefan Füzy (SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd, OKS) naopak tvrdí, že zelená plocha ostane zachovaná. "V podmienkach zmluvy s developerom, ktorá je aj na stránke mestskej časti, je definované, že ak developer s týmto pozemkom bude súhlasiť, nadobudne ho a začne stavať, môže stavať iba v dohodnutom rozsahu a navyše garantuje, že do majetku mestskej časti odovzdá vybudovaný park o výmere minimálne 5000 metrov štvorcových v hodnote 100.000 eur," uviedol Füzy.

Podľa poslanca bude zachovaná aj možnosť pre zimné športy detí i pre venčenie psov. "Navyše, tento zelený priestor bude kultivovanejší ako ten, ktorý je na danom mieste v súčasnosti," dodal Füzy. Upozornil tiež, že ak by poslanci s týmto návrhom nesúhlasili, magistrát by mohol dané pozemky mestskej časti vziať zo správy. "My by sme potom vôbec nemali dosah na budúceho vlastníka, prípadne developera, keďže pozemok je stále kvalifikovaný, ako stavebný."

Nad rozhodnutím dúbravského zastupiteľstva neskrýva nadšenie starostka Starého Mesta Tatiana Rosová. Tá sa poďakovala dúbravským poslancom za to, že podporili úsilie Starého Mesta a občanov, odmietajúcich výstavbu v priestore parku na Belopotockého ulici. "Chcem vyjadriť potešenie, že sa takmer dvadsaťročný problém blíži k riešeniu," uviedla Rosová.

Aktivisti podľa Libora Gulu chcú v každom prípade vyzvať starostu Dúbravky Jána Sandtnera a primátora Bratislavy Milana Ftáčnika, aby preskúmali právoplatnosť dnešného rozhodnutia. Podľa Libora Gulu robia tak v mene 1700 signatárov, ktorí podpísali petíciu proti výmene.

(TASR)

Páčil sa vám článok?