Poslanci schválili zámenu Kráľovej hory za mestské pozemky

12.6.2013
0
Poslanci schválili zámenu kráľovej hory za mestské pozemky - zastupitelstvo
Páčil sa vám článok?

Mestskí poslanci minulý týždeň schválili zámenu pozemkov medzi mestom Bratislava a spoločnosťou Kráľova hora, s.r.o. Ide o zámenu súkromných pozemkov na Kráľovej hore za mestské pozemky v Petržalke a Ružinove.

Mesto sa rozhodlo zachrániť lúku na základe petície, ktorou občania bojovali proti výstavbe v lese. Lúku Kráľova hora získala spoločnosť Kráľova hora, s.r.o., v dražbe majetku zadlženého Devína.

Bratislavská samospráva si niekoľko mesiacov lúku od spoločnosti Kráľova hora iba prenajímala, nakoľko nemala na zaplatenie dane z predaja majetku. Táto daň síce od januára 2013 pre mestá a obce neplatí, no mestskí poslanci zámenu odkladali a z rokovania zastupiteľstva ju dvakrát stiahli. Do tretice zámenu pozemkov schválili bez väčšej diskusie či účasti aktivistov. K zámene by podľa dohody medzi mestom a spoločnosťou prišlo automaticky aj po 30 rokoch nájmu.

Kým mesto získa lúku nad Karlovou Vsou s rozlohou 205 769 štvorcových metrov, spoločnosť Kráľova hora získa dva pozemky v Petržalke a Ružinove, ktoré majú spolu výmeru 91 571 štvorcových metrov.

Zmluvu o vzájomnom prevode pozemkov musí primátor Bratislavy s investorom podpísať do 60 dní od dňa schválenia, inak uznesenie stratí platnosť. Kúpna cena oboch zamieňaných pozemkov bola stanovená na takmer 18,5 milióna eur.

(mch)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?