Územný plán mesta sa má meniť kontinuálne

11.6.2013
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavské mestské zastupiteľstvo minulý týždeň schválilo rozsah návrhov, ktoré by sa mali obstarávať ako zmeny a doplnky územného plánu mesta. Návrhy zmien sa skladajú zo štyroch častí.

V prvej je 19 návrhov, ktoré sa opierajú o urbanistické štúdie a menia funkčné využitie území, v druhej je 38 návrhov, ktoré majú verejnoprospešný charakter. V tretej časti 115 návrhov rieši technické chyby územného plánu, posledná časť obsahuje 87 návrhov mestských poslancov a mestských častí.

Meniť územný plán by mala samospráva po novom. Chce to robiť kontinuálne, a nie raz za štyri roky. Každý podnet chce pripomienkovať samostatne. Nebudú ich teda poslanci schvaľovať v tzv. balíku, kde sú spolu bezproblémové aj sporné návrhy. O každom podnete tak bude možné rozhodnúť samostatne, lebo bude mať podľa stavebného zákona vlastné prerokovanie. Tie podnety, ktoré budú bezproblémové, prídu do zastupiteľstva ako prvé a poslanci ich budú schvaľovať vo všeobecne záväznom nariadení. Zmeny územného plánu na seba teda vzájomne čakať viac nebudú.

Prvé návrhy na zmenu územného plánu mesta majú byť pripravené v septembri. Samospráva ich chce predstaviť aj verejne a do ich prerokovania majú byť zapojení aj občania.

(brn)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?