Primátorovi Ftáčnikovi tento rok plat nezvýšili

7.6.2013
0
Primátorovi ftáčnikovi tento rok plat nezvýšili - ftacnik_milan
Páčil sa vám článok?

Bratislavský primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) bude aj naďalej zarábať rovnako. Mestskí poslanci dnes opätovne prerokovali výšku jeho platu. Ten ostane na rovnakej sume, teda 4503 eur mesačne.

Primátorov plat musí mestské zastupiteľstvo prerokovať raz ročne. Túto povinnosť mu ukladá zákon o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest. Rozhodnúť o novom plate primátora alebo starostu musia mestskí či miestni poslanci najneskôr do konca júna.

Primátorovi patrí tento rok minimálny mesačný plat vo výške 2882 eur. Vypočítava sa súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve a príslušného násobku. Priemerná mzda za minulý rok bola na úrovni 805 eur a Ftáčnik je zaradený v deviatej platobnej skupine podľa počtu obyvateľov s násobkom 3,58. Mestské zastupiteľstvo však môže minimálny plat zvýšiť až o 70 percent. Vlani mu ho poslanci zvýšili o 98 eur, tento rok ostal vo výške z minulého roka.

Za minulý rok zarobil primátor vyše 62.000 eur. Vyplýva to z jeho majetkového priznania, ktoré zverejnil na oficiálnej stránke bratislavskej samosprávy. Za výkony vo funkcii primátora dostal vlani 54.848 eur. V porovnaní s vlaňajškom je to o niečo menej.

Ďalších 6696 eur zarobil primátor za činnosť vo funkcii poslanca Bratislavského samosprávneho kraja. Ftáčnik okrem toho vyučoval na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského, kde za rok zarobil 1216 eur.

(TASR)

Páčil sa vám článok?