Lanovku na Kamzík plánuje samospráva prenajať súkromníkovi

7.5.2013
0
Lanovku na kamzík plánuje samospráva prenajať súkromníkovi - lanovka2
Páčil sa vám článok?

Dvojsedačkovú lanovku, ktorá spája bratislavskú Železnú studničku a Kamzík, dnes slávnostne otvorili pre novú sezónu. Atrakcia, ktorá každý rok vyvezie k televíznej veži vyše 22.000 domácich aj zahraničných návštevníkov, stojí samosprávu ročne vyše 180.000 eur. V budúcnosti by ju preto chcela radnica prenajať súkromnej spoločnosti.

"To číslo je dosť hrozné. Vlani sme síce previezli o 2500 ľudí viac ako rok predtým, lanovku využíva aj viac cyklistov a rovnako sme zateplili dolnú stanicu, takže tento rok budeme mať nižšie náklady, no stále je naša dotácia na prevádzku vysoká," povedal pri dnešnom otvorení lanovkovej sezóny starosta Nového Mesta Rudolf Kusý. Tvrdí, že ťahať to takto radnica dlhodobo nemôže. Príjem, ktorý z prevádzky lanovky získa, je asi 65.000 eur ročne.

Samospráva preto pripravuje obchodnú verejnú súťaž na prenájom lanovky. "Máme síce nejaké vízie, ale súkromník to urobí rýchlejšie aj ľahšie ako samospráva. Je tu priestor na to, aby sa zrealizovali nové veci, či obnovili staré," hovorí starosta napríklad o lyžovaní na blízkom svahu, ktoré kedysi v lokalite fungovalo. Mestská časť však čoskoro otvorí novú cyklistickú trasu, ktorá bude spájať hornú a dolnú stanicu. "Cyklisti sa budú môcť vyviesť na Kamzík, ak sa dole zvezú bicyklom," doplnil hovorca novomestskej samosprávy Marek Tettinger.

Dráha bola postavená v 70. rokoch minulého storočia. Asi kilometrovou lanovkou cesta hore trvá približne 15 minút. Prevážajú sa ňou nielen slovenskí turisti, ale aj návštevníci z Maďarska, Rakúska či Českej republiky. Na Kamzík zoberie aj cyklistov či malé deti. "Nie je to lanovka, pri ktorej ide o rýchlosť. Je to o tom, že ľudia majú vyhliadku," hovorí vedúci prevádzky lanovej dráhy Milan Hanečka.

Týždenné, mesačné, polročné aj ročné kontroly, revízie a pred každým spustením kontrolná jazda. Aj takto zabezpečuje osem strojníkov bezpečnú prevádzku lanovky. "Kontroluje sa elektronika, zabezpečovacie systémy na lanovke a strojná časť, teda kladky a všetky pohyblivé časti na lanovej dráhe," opisuje Hanečka. Lanovka bola naposledy zrekonštruovaná pred ôsmimi rokmi, odvtedy sa podľa Hanečku nestal na dráhe žiadny úraz a lanovka slúži bez poruchy.

Lanovka premáva od štvrtka do nedele od 10.00 do 18.00 h a vo všetky štátne sviatky. Cez letné prázdniny nepremáva len v pondelok. Keď je veľa ľudí, premáva nonstop, inak jazdí každú celú hodinu. "Hoci príde aj jeden, každú celú hodinu ho prevezieme," dodal vedúci prevádzky lanovej dráhy.

(TASR)

Páčil sa vám článok?