Vymenovaním Budaja porušil Ftáčnik štatút mesta

3.5.2013
0
Vymenovaním budaja porušil ftáčnik štatút mesta - ftacnik_milan3
Páčil sa vám článok?

Primátor Milan Ftáčnik (Smer-SD) vymenovaním námestníka Jána Budaja (Zmena zdola, DÚ) koncom roku 2012 porušil štatút mesta Bratislava. Zmenu štatútu a jeho zosúladenie so zákonom o Bratislave totiž primátor navrhol po takmer štyroch mesiacoch od vymenovania Budaja za námestníka.

Národná rada SR definitívne zmenila zákon o Bratislave 27. novembra 2012. Primátorovi Ftáčnikovi parlamentná väčšina umožnila vymenovať svojich námestníkov spomedzi poslancov bez vedomia či súhlasu mestského zastupiteľstva. Primátor však zabudol zmeniť štatút mesta, ktorý má síce nižšiu právnu silu ako zákon, z pohľadu samosprávy však má svoj význam a vážnosť. Na zmenu štatútu a jeho zosúladenie so zákonom si spomenul až po štyroch mesiacoch.

Postup primátora pri vymenovaní Budaja za námestníka spochybnil poslanec Ján Uhler (SDKÚ-DS). Otázne je, či tak mohol primátor urobiť predtým, než zmenu schvália aj mestskí poslanci v štatúte. „Do štatútu to píšeme, lebo sme tam takéto ustanovenia mali podľa doterajších predpisov. Ak by sme ich nezmenili, mali by sme rozdielne štatút a zákon,“ vyhováral sa Ftáčnik.

Namieste je otázka, či Bratislava potrebuje štatút, pretože primátor ho zjavne nepotrebuje.

(ado)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?