Vláda vyčlenila na opravu výtlkov v Bratislave 1,385 milióna eur

3.5.2013
0
Vláda vyčlenila na opravu výtlkov v bratislave 1,385 milióna eur - vytlk3
Páčil sa vám článok?

Slovenská vláda vyčlenila pre mestá a obce na opravu výtlkov 8 miliónov eur, Bratislava z toho dostane 1,385 milióna eur. Ďalších 8 miliónov eur dostane zo štátneho rozpočtu na opravu výtlkov osem krajov. Najmenej peňazí však dostane Bratislavský kraj, a to len 293-tisíc eur. Ostatné kraje dostanú od vlády od 828-tisíc do 1,4 milióna eur.

Kedy tieto peniaze získajú kraje, mestá a obce, rozhodne ministerstvo dopravy. „Je to na spolupráci rezortu dopravy s príslušnými mestami a obcami. Ale je to otázka dní, nemáme dôvod zdržiavať,“ uviedol minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Na opravu mestských komunikácií pôjde aj 1 milión z rozpočtu Bratislavského kraja, ktoré to však budú cesty, nie je známe. Mesto Bratislava totiž poslalo krajskej samospráve neúplnú žiadosť o dotáciu na opravu ciest, takže krajskí poslanci schválili len 1 milión eur na opravu výtlkov, nemohli však schváliť, na čo bude táto dotácia presne viazaná.

Podľa predsedu BSK Pavla Freša (SDKÚ-DS) boli v žiadosti o dotáciu zjavné chyby a magistrát podľa neho vyrába formálne prekážky k tomu, aby ju župa mestu udelila. „Tak sa netvárme, že nevieme, čo je v tejto žiadosti chybné. Je mi to veľmi trápne, ale rozumiem, že začína kampaň, takže musíš niečo ukázať,“ povedal Frešo na adresu primátora Bratislavy Milana Ftáčnika (Smer-SD), ktorý je tiež krajským poslancom za vládnu stranu.

O udelení krajskej dotácie na opravu mestských ciest by mali rozhodnúť krajskí poslanci na mimoriadnom rokovaní zastupiteľstva. Ak zastupiteľstvo schváli, že dotáciu mestu udelí na cesty druhej a tretej triedy, konkrétne úseky by si potom vyberalo mesto. Ak krajskí poslanci vymedzia určité úseky, lebo budú presvedčení, že tam treba nasmerovať tie peniaze, mesto to bude musieť rešpektovať a opraviť určené cesty.

Na opravy mestských ciest v Záhorskej Bystrici chce prispieť aj mestská časť. Tá dá na opravu výtlkov na svojich cestách 3. a 4. triedy 7000 eur a ďalších 5000 eur je pripravená dať na opravu magistrátnych ciest na území mestskej časti.

Naopak, mestská časť Lamač chce požiadať Bratislavský kraj o finančnú pomoc pri oprave výtlkov na svojich cestách. Starosta Lamača Peter Šramko (KDH), ktorý je tiež krajským poslancom, upozornil, že mesto si opravuje len komunikácie vo svojej správe, a nie cesty mestských častí. Je preto podľa neho málo pravdepodobné, že by mesto z krajskej dotácie prispelo na opravu ciest v správe mestskej časti. Ak krajská samospráva vyhovie žiadosti Lamačanov, výtlky by v mestskej časti mohla opravovať spoločnosť Regionálne cesty, a.s.

(brn)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?