Lepší svet na Osuského bude vo vlastných priestoroch

24.4.2013
0
Lepší svet na osuského bude vo vlastných priestoroch - lepsi_svet_budova
Páčil sa vám článok?

Pracovno-socializačné zariadenie Lepší svet v Petržalke, ktoré sa stará o ľudí s mentálnym postihnutím, bude čoskoro sídliť vo vlastnej budove. Neziskovej organizácii petržalskí poslanci odklepli predaj budovy, ktorú si v súčasnosti prenajíma. Od Petržalky ju dostane za zvýhodnenú cenu 309.255 eur. Budovou chce ručiť za úver.

Všeobecná hodnota nehnuteľnosti je podľa posudku 467.000 eur, mestská časť však centru zohľadnila investície vo výške asi 160.000 eur, za ktoré Lepší svet budovu zrekonštruoval. Budovou chce ručiť za 800-tisícový úver, ktorý si plánuje vziať jednak na kúpu budovy na Osuského, ale aj na rekonštrukciu bývalej budovy Kotva v Karlovej Vsi. Výšku celej investície odhadol riaditeľ centra Dušan Mikulec na jeden milión eur, ale 200.000 eur sa už organizácii podarilo získať prostredníctvom grantov a dobrovoľných pracovných príspevkov.

Poslanec Michal Radosa (SDKÚ-DS) takýto predaj neschvaľoval. "Som proti tomu, aby sme predali budovu pod cenu stanovenú posudkom, keďže organizácia ňou bude ručiť za úver, lebo chce priestory v inej mestskej časti," pripomenul poslancom s tým, že centru zohľadňujú investície, pričom má prenájom "za babku" a investície do budovy robiť má. Lepší svet má budovu v prenájme od roku 2006 a doteraz zaplatil na symbolickom nájomnom spolu 0,597 eura. "Na to, aby robil túto činnosť, nepotrebuje budovu vlastniť. Vždy som podporil aktivity tejto organizácie, ale toto je pre mňa už príliš."

Vicestarosta Martin Miškov (nezávislý) však podotkol, že popri ekonomickej váhe treba zvážiť aj ľudský rozmer. "Išiel som tam vyzbrojený ekonomickými argumentmi, ktoré zo mňa opadli v momente, keď som vkročil do toho zariadenia," opísal.

V súčasnosti služby centra využíva 54 klientov, zhruba polovica v rámci celoročného pobytu. Mikulec hovorí, že zariadenie sa rozrastá a klienti sa už nezmestia do svojich priestorov. Z budovy na Osuského sa má stať moderné zariadenie podporovaného bývania pre klientov a zariadenie apartmánového bývania pre prestarnutých rodičov klientov zariadenia. "Na Slovensku to je inovatívne riešenie, kedy by sa zariadenie staralo o klientov i rodičov klientov, ktorých starostlivosť o deti je už logicky limitovaná vekom," vysvetlil Mikulec. Zrekonštruovať chce aj bývalú budovu Kotva v Karlovej Vsi. Tá by mala byť so zariadením na Osuského prepojená formou vytvorenia sociálneho podniku a chránených dielní pre klientov so zdravotným postihnutím. Mikulec dnes poslancom prisľúbil, že všetky potrebné informácie bude zverejňovať vo výročnej správe, aby si ich mestská časť mohla skontrolovať.

Petržalskí poslanci nakoniec zapracovali do predaja budovy dva pozmeňovacie návrhy zástupcu starostu Petržalky Romana Masára (Smer-SD). Prvým je, že ak zanikne Lepší svet, v prípade možnosti predaja či pri zmene účelu budovy bude mať mestská časť predkupné právo, pričom budovu si bude môcť kúpiť za rovnakú cenu, za akú ju centru predala. Druhým schváleným Masárovým návrhom je, že peniaze z predaja budovy pôjdu rovným dielom, teda po 154.500 eur, do opravy terás a schodísk a na zlepšenie technického stavu škôl.

(TASR)

Páčil sa vám článok?