Budovu pre ľudí so ZŤP chce Petržalka predať lacnejšie

23.4.2013
0
Páčil sa vám článok?

Petržalskí poslanci budú v utorok 23. apríla 2013 na zasadnutí miestneho zastupiteľstva rozhodovať o odpredaji budovy na Osuského ulici, ktorú využíva nezisková organizácia (NO) Lepší svet, starajúca sa o dospelých klientov s mentálnym postihnutím. Neziskovka chce budovu získať do svojho vlastníctva. Od mestskej časti žiada zvýhodnenú cenu za predaj, zohľadňujúcu vlastné investície do budovy. Proti sú zatiaľ poslanci za SaS.

Lepší svet má budovu na Osuského ulici prenajatú od mestskej časti od roku 2006. Budovu využíva ako pracovno-socializačné centrum pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím. V centre sa nachádza rehabilitačné stredisko, chránené dielne, domov sociálnych služieb a ďalšie služby pre klientov a ich rodinných príslušníkov. V súčasnosti služby využíva 50 klientov, z toho 28 v rámci celoročného pobytu.

Lepší svet chce budovu odkúpiť do svojho vlastníctva za necelých 310.000 eur. "Táto kúpna cena počíta s odrátaním takmer 160.000 eur, ktoré naša organizácia so súhlasom mestskej časti ako prenajímateľa investovala do rekonštrukcie budovy," vysvetlil TASR riaditeľ organizácie Dušan Mikulec.

Z budovy na Osuského sa má stať moderné zariadenie podporovaného bývania pre klientov a zariadenie apartmánového bývania pre prestarnutých rodičov klientov zariadenia. "Na Slovensku to je inovatívne riešenie, kedy by sa zariadenie staralo o klientov i rodičov klientov, ktorých starostlivosť o deti je už logicky limitovaná vekom," vysvetlil Mikulec.

Vlastníctvom budovy chce organizácia zároveň ručiť za úver, ktorý si chce vziať jednak na kúpu budovy na Osuského, ale aj na rekonštrukciu bývalej budovy Kotva v Karlovej Vsi. Tá by mala byť so zariadením na Osuského prepojená formou vytvorenia sociálneho podniku a chránených dielní pre klientov so zdravotným postihnutím. Objekt dostala organizácia od magistrátu hlavného mesta do 30-ročného nájmu.

Výšku celej investície odhaduje Mikulec na jeden milión eur, z čoho 200.000 eur sa podarilo organizácii získať prostredníctvom grantov a dobrovoľných pracovných príspevkov. "Tieto prostriedky sa použili na búracie a čistiace práce zdevastovaného objektu Kotva a ďalších 50.000 eur na prerobenie časti priestorov na Osuského ulici na podporované bývanie," informoval Mikulec. V rámci úveru potrebuje teda Lepší svet získať 800.000 eur. Časť chce pokryť úverom a časť výťažkom z rôznych dobročinných aktivít.

Zvýhodnený predaj podporuje vedenie mestskej časti Bratislava-Petržalka na čele so starostom Vladimírom Bajanom. Podľa Mikulca organizácia našla podporu aj medzi poslancami z klubov SDKÚ-DS a Smer-SD. "Proti zvýhodnenej cene sú poslanci za SaS, ktorí v prípade predaja majetku mestskej časti požadujú odpredaj za najvýhodnejšiu cenu," uviedol pre TASR Mikulec.

O návrhu na odpredaj za zvýhodnenú cenu budú rozhodovať poslanci Petržalky na utorňajšom zasadnutí miestneho zastupiteľstva.

(TASR)

Páčil sa vám článok?