Klubu SDKÚ nie je jasné, prečo chce byť Flašíková šéfkou BSK

22.4.2013
0
Klubu sdkú nie je jasné, prečo chce byť flašíková šéfkou bsk - flasikova_monika1
Páčil sa vám článok?

Poslaneckému klubu SDKÚ-DS v bratislavskom krajskom zastupiteľstve nie je celkom jasné, prečo sa europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová uchádza o post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Jej kandidatúra vyvoláva mnoho otáznikov, tvrdí klub krajských poslancov, ktorý okrem iného poukazuje na vysokú neúčasť Flašíkovej v zastupiteľstve BSK, kde tiež pôsobí.

 "Neúčasť poslankyne Moniky Flašíkovej-Beňovej na zastupiteľstve kraja prekračuje 65 percent. Pred piatkovým zastupiteľstvom sa na pôde regionálneho parlamentu uskutočnilo 513 hlasovaní, z ktorých bola pani poslankyňa neprítomná 313-krát, čo je 65,8-percentná neúčasť," uviedol podpredseda BSK Ivo Nesrovnal (SDKÚ-DS).

Nepozdáva sa mu ani to, že Flašíková sa vraj veľmi nezapája do diskusií o europrojektoch, hoci má z Bruselu "bohaté skúsenosti". Jej kandidatúra na šéfku kraja preto podľa Nesrovnala klub SDKÚ-DS prekvapil. "Nevieme, z čoho pramení táto jej ambícia, pretože rokovaní regionálneho parlamentu sa v posledných rokoch zúčastňuje len veľmi zriedka, a to len v jeho úvode," uviedol šéf klubu Milan Trstenský.

Pripomenul, že kvôli Flašíkovej si poslanci ešte na začiatku volebného obdobia stanovili termín rokovania zastupiteľstva na piatok. "Aby sa ho komfortne mohla zúčastňovať aj jediná europoslankyňa v BSK," tvrdí klub SDKÚ-DS, pre ktorý je motív kandidatúry europoslankyne na čelo kraja nejasný. "Z jej pôsobenia na BSK sú zrejmé len dve veci, a tými sú jej nezáujem o kraj a jeho obyvateľov a slabá disciplína na rokovaniach krajského parlamentu," uzavrel Milan Trstenský.

Monika Flašíková reaguje

Monika Flašíková-Beňová tvrdí, že chápe nervozitu poslaneckého klubu SDKÚ-DS, pretože táto strana vládne v BSK už od roku 2001 a teraz, v čase odpočtu zisťuje, že pre kraj nespravila vôbec nič. Vyhlásila to dnes pre TASR na margo kritiky poslaneckého klubu SDKÚ-DS v zastupiteľstve BSK, ktorému sa okrem iného nepáčia časté absencie Flašíkovej na rokovaní, keďže je aj krajskou poslankyňou.

"V SDKÚ-DS sa určite obávajú aj toho, že súčasťou kampane bude nevyhnutne aj diskusia o tom, ktorí poslanci a poslankyne za SDKÚ-DS majú v prenájmoch priestory, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK. Chcela by som ale vyzvať kolegyne a kolegov z SDKÚ-DS, keby sa radšej zamerali na to, aby zostávajúce mesiace využili aspoň na čiastočné splnenie toho, čo ľuďom sľúbili," odporučila Flašíková strane, ktorej predseda Pavol Frešo stojí na čele BSK a o post sa na jeseň bude uchádzať opäť.

Na margo častých absencií na zasadnutí zastupiteľstva podotkla, že jej účasť je určite porovnateľná s kýmkoľvek z SDKÚ-DS. "Na ostatnom zastupiteľstve, keď som odchádzala na stretnutie s premiérom, som sa ani nemala komu z ďalšej neúčasti ospravedlniť, lebo župan Pavol Frešo (SDKÚ-DS) nebol prítomný a bola vyhlásená nezmyselná prestávka v rokovaní, ktoré trvalo len dve hodiny," vyhlásila. Flašíková si podľa svojich slov predstavuje zasadnutie zastupiteľstva BSK oveľa efektívnejšie, ako je tomu teraz.

"Tiež ma mrzí, že nie sú schopní podporiť žiadny z dobrých návrhov, ktoré my predkladáme a chcú nás tam využívať len na to, aby boli vôbec uznášaniaschopní, nakoľko ich vlastní koaliční poslanci na zasadnutia nechodia," dodala.

(TASR)

Páčil sa vám článok?