Kaplnku sv. Jakuba s kostnicou si opäť prišli pozrieť stovky ľudí

22.4.2013
0
Kaplnku sv. jakuba s kostnicou si opäť prišli pozrieť stovky ľudí - kaplnka_sv_jakuba1
Páčil sa vám článok?

Kaplnku sv. Jakuba s kostnicou na Námestí SNP si aj tento rok počas Dní otvorených dverí samosprávy prišli pozrieť stovky ľudí. V sobotu aj v nedeľu ju sprístupnili verejnosti na štyri hodiny. Za jeden deň pritom do cintorínskej kaplnky vstúpilo približne 500 zvedavcov.

Kaplnka sa nachádzala na cintoríne, ktorý sa rozprestieral v priestore medzi Starou tržnicou a Manderlákom. Spomínajú ju archívne správy z roku 1436, tie o rok neskôr hovoria aj o cintoríne. "V určitej časti sú ešte zachované kosti tak, ako boli poukladané od stredoveku, od 11. do 18. storočia, keď bol cintorín uzavretý," vysvetľuje archeologička Petra Šimončičová-Koóšová. Kaplnku odkryli v rámci archeologického výskumu až v rokoch 1994 až 1996. "Z vrchnej časti je viditeľná gotická fáza kaplnky a počas týchto dní sa dá vidieť časť kostnice, malý karner kruhového pôdorysu."

Záujem ľudí o kaplnku je každý rok konštantne veľký. "Jedna vec je, že to nie je prístupné bežne. To presklenie, expozícia na jednej strane priťahuje, na strane druhej nikto nevie, čo tam je," odôvodňuje záujem ľudí archeologička. Do podzemia sa však naraz zmestí len desať až dvanásť ľudí, ktorí dostanú od pracovníka Mestského ústavu ochrany pamiatok krátku prednášku. Za hodinu sa ich tak v cintorínskej kaplnke vystrieda asi stovka. Ľudia aj dnes popoludní stáli v radoch, aby sa do podzemia dostali. "V tieto dni je na najbližší rok jediná príležitosť si ísť kostnicu pozrieť. Dosiaľ som o nej iba čítala, chcem ísť preto nazrieť, ako vyzerá," hovorí jedna z Bratislavčaniek.

Na sklo pred vstupom do kaplnky pamiatkari pridali ďalšie dva informačné panely, kde si mohli návštevníci prečítať o nálezoch z archeologického výskumu aj o cintoríne. "Ľudí tiež trošku usmerňujeme, v akých historických reáliách sa asi nachádzajú, kde boli asi mestské hradby, cintorín či aby si všimli pôdorys Kostola sv. Vavrinca. Ten je síce prezentovaný, ale nie viditeľný pre bežných návštevníkov," priblížila Šimončičová-Koóšová. Kostol bol farským chrámom predmestia v oblasti Dunajskej a Špitálskej ulice.

Iba počas týchto dní, v rámci podujatia Bratislava pre všetkých, môžu do kaplnky ľudia vstúpiť. "Nie je to totiž oficiálna expozícia, počíta sa ale s tým, že raz to bude bežne prístupné ako múzeum," dodala archeologička. Aj prístup do kaplnky je dnes problematickejší, návštevníci musia zísť po strmých schodoch.

(TASR)

Páčil sa vám článok?