Mestské brány odpečatili, začala sa turistická sezóna

20.4.2013
0
Mestské brány odpečatili, začala sa turistická sezóna - bpv_odpecatenie
Páčil sa vám článok?

Za zvukov bubnov a výstrelov z muškiet dnes predpoludním hlavné mesto symbolicky odpečatilo mestské brány. Slávnostne tak otvorilo turistickú sezónu aj celomestské podujatie Bratislava pre všetkých 2013. "Vítaní sú všetci, ktorí prichádzajú s dobrým úmyslom, s pokojom v srdci," prihovoril sa primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.

Pod Michalskou bránou dnes zneli bubny, mestské stráže si niesli svoje muškety i halapartne a v dobových kostýmoch predvádzali vojenské cvičenia. Na pokyn "Salva páľ!" vztýčili svoje zbrane a vypálili do vzduchu niekoľko výstrelov.

"Bratislava v tomto roku oslavuje 20. výročie, keď sa stala hlavným mestom Slovenskej republiky, ale oslavuje aj 450. výročie od prvej korunovácie kráľa Maximiliána," povedal davu Ftáčnik, rovnako ako ostatní, oblečený v dobovom kostýme a s parochňou. Po dobu viac ako 250 rokov bola potom Bratislava mestom, v ktorom boli korunovaní uhorskí králi a kráľovné. "Aj preto sme dnes priniesli tento historický odkaz do ulíc a chceme si pripomenúť slávnu históriu Bratislavy."

Bratislava dnes pozýva do priestorov Primaciálneho paláca, mestských galérií, múzeí, knižníc či zoologickej záhrady už desiatykrát. Otvorila prakticky každý kút, ktorý má v správe. Primátor dúfa, že tohtoročné podujatie bude minimálne také úspešné, ako to vlaňajšie. "V roku 2012 nás navštívilo najviac turistov za posledné obdobie. Verím, že to bude rásť, pretože Bratislava sa usiluje byť stále atraktívnejšou pre turistov domácich aj pre tých zahraničných," dodal neskôr Ftáčnik pre médiá.

Podujatie Bratislava pre všetkých 2013 končí v nedeľu 21. apríla.

(TASR)

Páčil sa vám článok?