V Starom Meste budú upratovať aj vystavovať fotografie

20.4.2013
0
Páčil sa vám článok?

Kmeťovo námestie aj jeho okolité ulice sa dnes chystá poupratovať bratislavské Staré Mesto. Aj ono totiž pripravilo niekoľko podujatí v rámci Dní otvorených dverí samosprávy. Návštevníkov pozýva aj do Staromestskej siene na výstavu fotografií Krása Starého Mesta.

Upratovanie Kmeťovho námestia sa začína dnes o 9.00 h. Brigádnici vyčistia aj jeho okolie, teda Bernolákovu a Wilsonovu ulicu. Zapojiť sa môže každý. Náradie, rukavice aj kontajnery na odpad budú pripravené. Brigáda potrvá do 12.00 h.

Mestská časť dnes o 11.00 h pozýva aj do Staromestskej siene. Svoju fotografickú tvorbu pod názvom Krása Starého Mesta tam predstaví Rastislav Mišík. K vernisáži mu zahrá renesančný súbor Základnej umeleckej školy na Karloveskej ulici.

"Po práci a kultúre sa treba posilniť a občerstviť, na vnútornom nádvorí miestneho úradu na Vajanského nábreží bude pripravený guláš a nápoje," pozýva starostka Starého Mesta Tatiana Rosová. Od 10.00 do 16.00 h tam zahrajú dychová hudba Spojár a country skupina A band. "Tento rok bude nádvorie úradu rozšírené o našich susedov – obchodíky, kaviarne, kníhkupectvá či hudobniny, ktoré fungujú v okolí. Dúfame, že susedský dvor bude začiatkom novej komunálnej tradície," dodala starostka.

Nedeľa (21.4.) v Starom Meste bude venovaná najmä aktivitám v Pisztoryho paláci. Komentované prehliadky budú o 13.00 h, 14.00 h a 15.00 h. Podvečer o 16.00 h sa zase bude premietať film 2 alebo 3 veci, ktoré o ňom viem. "Je to dokument o vyslancovi Tretej ríše Hansovi Ludinovi, ktorý práve v Pisztoryho paláci pôsobil a v roku 1947 bol za vojnové zločiny odsúdený na smrť," vysvetľuje staromestský hovorca Tomáš Halán. Súčasne bude v Pisztoryho paláci celý víkend od 10.00 do 18.00 h otvorená výstava Odtlačky Gisi Fleischmannovej. "Ukazuje príbeh ženy, ktorá počas 2. svetovej vojny pomohla mnohým, ale sebe pomôcť nedokázala," dodal Halán.

Všetky deti sa môžu prísť v nedeľu o 15.00 h zabaviť do staromestského klubu na Školskej ulici. Záujemcov o históriu zase v nedeľu na Hlavnom námestí o 14.00 h uvíta sprievodkyňa Helena Navrátilová. Porozpráva a ukáže im starý Prešporok za doby Márie Terézie.

Celý program je voľne prístupný, niektoré podujatia sú však obmedzené kapacitou priestoru.

(TASR)

Páčil sa vám článok?