Kraj dá mestu na opravu výtlkov milión eur

19.4.2013
0
Kraj dá mestu na opravu výtlkov milión eur - vytlky
Páčil sa vám článok?

Milión eur na opravu výtlkov v hlavnom meste vyčlenili dnes v tohtoročnom rozpočte bratislavskí krajskí poslanci. To, ktoré úseky sa opravia, sa však nestanovilo a župné zastupiteľstvo mestu ani neodobrilo žiadosť o účelovú dotáciu.

Podľa predsedu BSK Pavla Freša (SDKÚ-DS) má však mesto presunom v rozpočte istotu, že peniaze dostane. "Všetko ostatné sú formality," doplnil.

Krajskí poslanci presunuli milión eur z výdavkov na investičné činnosti. Žiadny iný krok už neurobili. Mesto totiž podľa Freša dalo na kraj neúplnú žiadosť. Aj kvôli nej sa na začiatku dnešného zastupiteľstva šéfovia oboch samospráv pochytili. "To, že je žiadosť neúplná, sme sa dozvedeli minulý týždeň. Keď sme sa snažili zistiť, v čom je problém, nikto nám to nevedel povedať," odkázal Frešovi primátor Bratislavy Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD).

Podľa šéfa župy boli v žiadosti o dotáciu zjavné chyby a magistrát vyrába formálne prekážky k tomu, aby ju župa mestu udelila. "Tak sa netvárme, že nevieme, čo je v tejto žiadosti chybné. Je mi to veľmi trápne, ale rozumiem, že začína kampaň, takže musíš niečo ukázať," reagoval na Ftáčnika. Najbližšie voľby, ktoré samosprávy čakajú, sú ale tie do VÚC.

K udeleniu dotácie by sa tak malo zrejme uskutočniť ešte mimoriadne rokovanie zastupiteľstva. "Ak by bolo rozhodnutie prijaté až na ďalšom zastupiteľstve v júni, tak by sme vodičom asi ťažko vysvetľovali, prečo ešte nemáme peniaze a my financie bez tohto rozhodnutia čerpať nemôžeme," upozornil Ftáčnik. Schválenie žiadosti o dotáciu v takej výške môže totiž urobiť len zastupiteľstvo.

Z účelovej dotácie chcelo mesto opraviť len Račiansku ulicu, pretože práve jej obnova by bola podľa Ftáčnika výraznou pomocou pre Bratislavu. "Prejdú cez ňu tisíce áut, je vyťažená," argumentoval. Mesto ju chce opraviť aspoň čiastočne, na jej kompletnú obnovu by bolo podľa odhadov primátora potrebných asi 5 miliónov eur. Kraj si však myslí, že by peniaze mali ísť aj na iné úseky, dať ich len na časť Račianskej by bolo podľa neho neefektívne. "My sme ale nevylúčili, že to pôjde na Račiansku, to si určíte vy," podotkla krajská poslankyňa Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD), ktorá je zároveň členkou dotačnej komisie.

Ktoré úseky sa z dotácie od župy opravia, zatiaľ nie je jasné. Ak zastupiteľstvo schváli, že dotáciu mestu udelí na cesty druhej a tretej triedy, konkrétne úseky by si potom vyberalo mesto. "Ak nám vymedzia určité úseky, lebo budú presvedčení, že tam treba nasmerovať tie peniaze, budeme to rešpektovať, pretože ten, kto dáva, má právo vymedziť aj účel," doplnil Ftáčnik.

Ďalší milión eur dalo mesto na tento účel aj zo svojho rozpočtu. Na mimoriadnom rokovaní zastupiteľstva 14. marca urobili poslanci zmenu v rozpočte a túto sumu vzali z peňazí, ktoré boli určené Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) na poplatky za odvádzanie dažďovej vody z ciest. Poslancom za SaS sa takýto návrh nepáčil, hovorili o skrytom zadlžovaní mesta.

Na opravu ciest prispel aj štát. Ten vyčlenil spolu 16 miliónov pre všetky kraje, mestá a obce na Slovensku. Bratislava a Košice si oproti pôvodne plánovanej sume prilepšia. V prípade hlavného mesta to namiesto 307.840 eur bude 1,3 milióna eur. V stredu 17. apríla to schválila vláda.

(TASR)

Páčil sa vám článok?