Župa pripraví v Dúbravke byty pre mladé učiteľské rodiny

9.4.2013
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) chce stabilizovať najmä mladé učiteľské rodiny vytvorením vhodných podmienok na bývanie. Vo svojom Školskom internáte na Saratovskej ulici 26 v bratislavskej Dúbravke plánuje do septembra pripraviť šesť až osem bytových jednotiek.

"Situácia s ubytovaním v Bratislave je veľmi zlá a pri tabuľkových učiteľských platoch aj životné náklady sú tu rádovo vyššie ako inde na Slovensku. Chceme vytvoriť štartovacie byty hlavne tým, ktorí by za iných okolností zo školstva odišli," zdôvodnil dnes pred novinármi predseda BSK Pavol Frešo, ktorý si spolu s nimi pozrel priestory pred rekonštrukciou.

Sú na prvom poschodí internátu, kde z dvoch susedných miestností vytvoria kompletnú bytovú jednotku s kuchynkou a kúpeľňou. K dispozícii bude aj odkladací priestor na chodbe.

Podľa riaditeľa Odboru školstva Úradu BSK Romana Csabaya v tomto roku pripravia byty na jednej strane chodby. Na to vyčlenia do 70.000 eur. Je potrebná výmena okien, stavebné a iné úpravy. V ďalšom roku plánujú podobne rekonštruovať druhú časť chodby a tento priestor so samostatným vstupom bude určený iba pre učiteľské rodiny. Tie by neprichádzali do kontaktu so žiakmi ani ďalšími ubytovanými, čím sa vytvorí aj určitá bezpečnosť bývania.

"Napriek tomu, že táto lokalita je ďalej od centra mesta, je dopravne dobre dostupná. Ak bude záujem, vieme takto za pomerne malé peniaze upraviť bytové jednotky aj v ďalších našich internátoch, ktoré nie sú plne obsadené študentmi," dodal Frešo.

(TASR)

Páčil sa vám článok?