Župa dá Bratislave miliónovú dotáciu na opravu ciest

27.2.2013
0
Župa dá bratislave miliónovú dotáciu na opravu ciest - vytlky
Páčil sa vám článok?

Účelovú dotáciu vo výške milión eur dostane hlavné mesto od Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) na opravu ciest druhej a tretej triedy. Primátor Milan Ftáčnik (nezávislý) a župan Pavol Frešo (SDKÚ-DS) dnes o takomto výsledku spoločného rokovania informovali bratislavských poslancov. Kraj teda mestu nakoniec s cestami pomôže, má však podmienku.

"Hlavným kritériom je dosiahnuť, aby tie peniaze, ktoré na to uvoľníme, naozaj išli na opravu tých najkritickejších úsekov priamo v Bratislave. Aby to nebol transfer, ktorý sa niekde stratí v rozpočte mesta," upozornil dnes predseda kraja Frešo. Ktoré úseky sa opravia by mali určiť poslanci na najbližšom zasadnutí krajského zastupiteľstva. Toho, že by sa nedohodli, sa Frešo neobáva.

Cesty potom však nebude opravovať mesto, ale župa. Podľa Freša to mesto nevie poriadne ani za dobrý peniaz. "Cesty sa len lepia, opravujeme výtlky, župa robila generálne opravy. To nás asi čaká," pridal sa k Frešovi poslanec Peter Hanulík (Smer-SD). Podľa Jána Hrčku (BPP) si však predseda BSK na cestách iba robí predvolebnú kampaň. My o to žiadame už dlho a až teraz ste to začali riešiť, odkázal Frešovi.

Na opravu ciest by nemal dať peniaze len kraj, ale aj hlavné mesto. Primátor Ftáčnik chce urobiť presun v rozpočte, kde by sa na cesty, mosty i dopravné značenia vyčlenilo minimálne 700.000 eur.

S návrhom, aby sa začal riešiť stav ciest v hlavnom meste po zime, prišli poslanci SaS. Chcú rozdeliť výnos dane z motorových vozidiel medzi krajom a hlavným mestom v pomere 80 ku 20 v prospech kraja. "Tento pomer zodpovedá pomeru kilometrov ciest, ktoré má v správe kraj alebo hlavné mesto Bratislava. Kraj má v správe približne 400 km ciest, Bratislava asi 100 km," uviedol pred niekoľkými dňami parlamentný poslanec Juraj Miškov. Minulý piatok (22.2.) podal návrh do podateľne a Národná rada (NR) SR by sa ním mala zaoberať v marci.

Starosta Petržalky Vladimír Bajan si zase myslí, že systém by sa mal vrátiť "z hlavy na nohy". Cesty prvej triedy chce vrátiť štátu a cesty druhej a tretej triedy dať zase do vlastníctva vyššiemu územnému celku. Bratislava je totiž špecifická, stará sa o všetky cesty. Uznesenie, aby mesto iniciovalo legislatívnu zmenu, prijali v utorok (26.2.) aj petržalskí poslanci. "Poukážeme na problém a potom sa ho zbavíme, aby sa ním trápil niekto iný. To sa nám zdá zbabelé," reagoval dnes liberál Marián Greksa (SaS).

Ján Hrčka po debate podal uznesenie v tomto duchu. "Bratislava to získala zákonom, zákonom to treba zmeniť," pripomenul mu Ivo Nesrovnal. Nakoniec sa však nedohodlo, ako bude uznesenie formulované, Hrčka preto návrh stiahol.

(TASR)

Páčil sa vám článok?