Bystrica sa pripravuje na 700. výročie písomnej zmienky

20.2.2013
0
Páčil sa vám článok?

V roku 2014 bude Záhorská Bystrica oslavovať 700. výročie od chvíle, kedy sa jej názov v podobe Pistrich po prvýkrát objavil na liste pergamenu v potvrdzujúcej listine uhorského kráľa Karola Róberta z Anjou, vydanej pre dolnorakúskeho šľachtica Ota z Telesprunu.

Súčasťou osláv 700. výročia bude aj vydanie novej publikácie a usporiadanie výstav. Záhorskobystričania sa už teraz pripravujú na budúcoročné oslavy. Vyhlásili zbierku fotografií a dokumentov z histórie obce a jej obyvateľov, ktoré chcú zdigitalizovať.

Fotografie zbierajú už od vlaňajška. Zdigitalizovaných už sú stovky fotografií zaniknutých stavieb, vzhľadu ulíc, zariadenia obydlí a odievania ľudí. Časté sú fotografie s poľnohospodárskou tematikou, výjavy zo žatvy, mlátenia obilia, či práce vo vinohradoch. Cenným svedectvom sú fotografie spolkov, politických a záujmových združení – hasiči, poľovníci, ochotnícke divadlá, spevokoly, športové oddiely. Aj zdanlivo bezcenná fotografia totiž vydá často cenné svedectvo.

K 700. výročiu prvej písomnej zmienky o Záhorskej Bystrici by chcela miestna samospráva umiestniť do stredu kruhovej križovatky pri vjazde do obce súsošie patrónov mestskej časti - sv. Petra a Pavla. Predstave vedenia obce sa najviac približuje návrh umeleckého sochára Víta Bojňanského.

(bys)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?