Nové Mesto bude ďalší rok hospodáriť s 20,5 miliónmi eur

12.12.2012
0
Páčil sa vám článok?

S takmer 20,5 miliónmi eur bude v roku 2013 hospodáriť bratislavská mestská časť Nové Mesto. Vyrovnaný rozpočet, v ktorom bežné príjmy a výdavky tvoria približne 15,3 milióna eur, v utorok schválilo miestne zastupiteľstvo. Budúcoročný rozpočet je oproti tohtoročnému vyšší o 1,4 milióna eur.

Najväčšie príjmy v rozpočte Nového Mesta sú daňové. Z dane z príjmov fyzických osôb pribudne do kasy mestskej časti 5,1 milióna eur, za daň z nehnuteľností zase 2,7 milióna eur. Ďalších vyše pol milióna dostane z dane za psa, predajné automaty či komunálny odpady a užívanie verejného priestranstva. Prenájmy pozemkov či budov by zase mali priniesť v ďalšom roku do rozpočtu 1,1 milióna eur a napríklad za administratívne a iné poplatky a platby mestská časť utŕži 2,4 milióna eur. Kapitálové príjmy tvoria 2,9 milióna eur a výdavky 5,2 milióna eur, na pokrytie tohto schodku tak zapojí aj finančné prostriedky z rezervného fondu vo výške 2,3 milióna eur.

Investovať chce mestská časť hlavne do škôl. Základná a materská škola na Odborárskej ulici dostane novú telocvičňu. Na jej rekonštrukciu aj obnovu ďalších priestorov škôl a predškolských zariadení, vrátane jedální a školských ihrísk, vyčlenila mestská časť spolu 440.000 eur. Ďalších 380.000 eur chce dať na revitalizáciu ihrísk, športovísk a parkov. V rámci projektu Integrovaná stratégia rozvoja mestských oblastí plánuje Nové Mesto zrekonštruovať školy na Odborárskej ulici, Za kasárňou, na Českej i Riazanskej ulici. Za peniaze zo štátneho rozpočtu a eurofondov zase obnoviť Komunitné centrum Ovručská, zrevitalizovať Ľudové námestie, park na Rešetkovej i Osadná, ale aj obnoviť bytový dom na Odborárskej ulici. Obnova čaká aj kluby dôchodcov na Športovej či Sibírskej ulici.

Na čistenie jazera Kuchajda, nové smetné koše, dezinsekciu a ďalšiu ochranu životného prostredia chce dať mestská časť 142.600 eur, na opravu a údržbu ciest či chodníkov vyše 291.700 eur. Ďalšie peniaze pôjdu na prepadajúce sa cesty na ulici Horná Vančurova a Bárdošova. Samospráva v ďalšom roku plánuje vymeniť strechu a opraviť okná na budove Konskej železnice či zrekonštruovať vstup do budovy miestneho úradu. Na zavlažovanie verejnej zelene plánuje samospráva vybudovať studne a peniaze vyčlenila aj na obstarávanie územných plánov zón.

(TASR)

Páčil sa vám článok?