Staré Mesto má rozpočet na rok 2013 na 17,2 milióna eur

12.12.2012
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská časť Staré Mesto bude v roku 2013 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom v objeme vyše 17,2 milióna eur. Schválili to v utorok miestni poslanci. Oproti tomuto roku predpokladá mestská časť nižšie príjmy o približne 364.800 eur, vo výdavkoch bude teda škrtať.

Bežné príjmy a výdavky samospráva rozpočtovala na 16,3 milióna eur. Z kapitálových príjmov získa 84.000 eur, kapitálové výdavky však budú vo výške 938.000 eur. Na vyrovnanie tohto schodku použije peniaze z finančných operácií.

Starostka Tatiana Rosová (SDKÚ-DS) pre TASR uviedla, že pre samosprávu bude ťažké sa do rozpočtových rámcov zmestiť. "Rozpočet je výrazne znížený oproti minulým rokom. To možno opticky zakrýva skutočnosť, že sme pristúpili k metodickej zmene a zapracovali sme do príjmovej a výdavkovej časti tie príjmy, ktoré sú spojené s financovaním školstva, či už zo zdrojov štátu alebo zákonných zástupcov detí," uviedla. Samospráva tiež rešpektovala memorandum, ktoré ZMOS podpísalo s vládou a znížila výdavky bežného rozpočtu o 10 percent a mzdové o päť percent. "Toto dokonca presahujeme."

Najvýznamnejšie príjmy sú daňové, celkovo by mali priniesť do kasy mestskej časti 8,4 milióna eur. Na podiele dane z príjmov fyzických osôb utŕži samospráva 4,3 milióna eur, z podielu na dani z nehnuteľností zase 2,7 milióna eur. Daň za užívanie verejného priestranstva tvorí tretiu najvyššiu položku, a to milión eur. Zvyšné príjmy predstavujú dane za psa, predajné a nevýherné hracie automaty, daň za vjazd do historickej časti mesta či poplatky za odpad. Na výšku podielu dane z príjmov fyzických osôb v roku 2013 bude vplývať okrem vývoja hospodárstva aj percentuálna miera solidarity väčších mestských častí k menším. Tá by mala v budúcom roku klesnúť z troch na dve percentá. Rokovať o tom budú mestskí poslanci vo štvrtok (13.12.).

Z nedaňových príjmov, ktoré tvoria príjmy z prenájmu majetku, správnych poplatkov, pokút či príjmy zariadení bez právnej subjektivity v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti utŕži samospráva 2,7 milióna eur. Z grantov dostane 3,9 milióna, z toho na školstvo 3,3 milióna eur.

Na vzdelávanie pôjde aj najviac peňazí z rozpočtu, a to 6,3 milióna eur. Druhý najvyšší výdavok je na podporu verejnej správy (takmer 4 milióny eur) a potom na sociálne služby (2,2 milióna eur). Po viac než 1,3 milióna eur dostane životné prostredie, ako aj bývanie a občianska vybavenosť. Ďalší milión bude smerovať na kultúrne a rekreačné služby. Zvyšok dá samospráva na ochranu obyvateľov a majetku a tiež dopravu. Na opravu a výstavbu komunikácií z toho vyčlenila 253.000 eur, čo je oproti tomuto roku menej o 142.000 eur.

Poslanci vzali na vedomie aj rozpočty mestskej časti na roky 2014 a 2015.

(TASR)

Páčil sa vám článok?