V sociálnej výdajni sa ako prvé míňajú olej,múka a cukor

31.10.2012
0
Páčil sa vám článok?

Sociálnu výdajňu potravín a spotrebného tovaru, ktorá funguje v bratislavskom Novom Meste už viac ako mesiac, využíva stále viac ľudí. "Za prvý mesiac sme vydali zhruba 160 čipových kariet, prostredníctvom ktorých si môžu občania vyberať vo výdajni rôzny tovar," hovorí starosta Rudolf Kusý. Najväčší záujem je pritom o základné potraviny – olej, múku a cukor.

Spomedzi tovaru, ktorý mestská časť získava od sponzorov, si ľudia do výdajne v budove Tržnice často chodia aj po mliečne výrobky - jogurty a nátierky či drogériový tovar - pracie prášky a aviváž. Sortiment výdajne chce Nové Mesto stále rozširovať, pribudnúť by malo aj mäso, mäsové výrobky, sponzori prisľúbili aj dodávku šatstva. "Veľmi nás teší aj spätná väzba od zákazníkov, ktorí priamo vo výdajni veľmi oceňujú túto formu pomoci," dodal starosta s tým, že každý týždeň pribúdajú vo výdajni stále noví záujemcovia.

Sociálna výdajňa je určená pre osamelých invalidných a starobných dôchodcov s penziou do výšky 350 eur, občanov a rodiny s deťmi v hmotnej núdzi a občanov a rodiny, ktoré sa ocitli v náhlej krízovej situácii. Vo výdajni dostanú ponúkaný tovar zadarmo. "Platia iba vstupný jednorazový poplatok 5 eur za vydanie čipovej karty, ktorá im slúži ako kreditka," vysvetľuje Ján Borčin z miestneho úradu. Tá v závislosti od výšky príjmu obsahuje mesačný kredit v rozpätí od 20 do 30 bodov, ktorý sa každý mesiac automaticky a zadarmo dobíja. Za každé nezaopatrené dieťa do 15 rokov môže rodič získať ďalších 10 bodov. Vo výdajni však môže denne minúť obmedzené množstvo bodov, maximálne osem. "Každých šesť mesiacov sa sociálna situácia klientov výdajne bude prehodnocovať," doplnil Borčin.

V Bratislave fungujú len dve takéto zariadenia, okrem Nového Mesta je výdajňa ešte v Petržalke.

(TASR)

Páčil sa vám článok?