Magistrát zlyhal, tri dni nebol odchyt túlavých mačiek a psov

12.9.2012
0
Magistrát zlyhal, tri dni nebol odchyt túlavých mačiek a psov - Odchyt zvierat
Páčil sa vám článok?

Bratislavský magistrát včas nezabezpečil odchyt zabehnutých, túlavých, zranených a mŕtvych zvierat na území mesta, ich odvoz a umiestňovanie do karantény. Zmluva so Slobodou zvierat totiž vypršala 6. septembra 2012 a na novej zmluve sa obe strany dohodli až v pondelok popoludní.

Na to, že mesto nemá uzavretú zmluvu o asanačných službách upozornila Sloboda zvierat v piatok 7. septembra 2012, teda deň po skončení platnosti zmluvy. Následné popoludní si mesto chcelo dočasne objednať u Slobody zvierat odchyt zabehnutých, túlavých, zranených a mŕtvych zvierat, nie však umiestnenie zvierat do následnej karantény. Sloboda zvierat túto objednávku neakceptovala.

Ako pre Bratislavské noviny uviedla predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová, náklady na odchyt, karanténu a s tým spojené služby predstavuje na jedno zviera 54 €. Doteraz mesto z tejto sumy hradilo 25 €, zvyšok vykryla Sloboda zvierat z darov, ktoré dostáva. Ak by si mesto objednalo len odchyt, pokrylo by len 20% nákladov na jedno zviera a zvyšok vrátane 5-dňovej karantény by musela hradiť Sloboda zvierat. To by podľa P. Dugovičovej bolo pre toto občianske združenie likvidačné.

Na mieste je otázka, prečo mesto včas nezabezpečilo asanačnú službu, keďže dobre vedelo, že zmluva sa končí 6. septembra. Primátor Milan Ftáčnik ešte 23. apríla 2012 v odpovedi na interpeláciu mestskej poslankyne tvrdil, že mesto plánuje zriadiť vlastný útulok pre zvieratá a urobiť verejné obstarávanie na vybrané veterinárne asanácie. Nič z toho však mesto neurobilo a vystavilo tak obyvateľov mesta hrozbe, keď zabehnuté, túlavé, zranené a mŕtve zvieratá nemal tri dni kto odchytiť!

Podľa zákona o veterinárnej starostlivosti štát a obce zriaďujú, prevádzkujú a podieľajú sa na prevádzke útulkov a karantén. Obce sú podľa zákona tiež povinné zabezpečiť odchyt túlavých zvierat na území obce.

Nakoniec sa mesto a Sloboda zvierat v pondelok popoludní dohodli na pokračovaní doterajšieho zmluvného vzťahu s tým, že mesto do konca týždňa vyhlási novú súťaž. Do jej skončenia a uzatvorenia zmluvy s víťazom súťaže bude pre bratislavskú samosprávu zabezpečovať činnosti vyplývajúce so zákona o veterinárnej starostlivosti Sloboda zvierat. Podľa informácií Slobody zvierat je mesačne na území Bratislavy odchytených v priemere 140 túlavých zvierat.

(pol)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?