Majitelia cvičených psov budú platiť nižšie dane

5.7.2012
0
Páčil sa vám článok?

Psíčkari z bratislavského Nového Mesta, ktorí so svojimi štvornohými miláčikmi absolvujú tzv. všestrannú kynologickú skúšku, dostanú od mestskej časti 80-percentnú úľavu na dani. V júni o tom rozhodlo novomestské zastupiteľstvo, ktoré schválilo zmenu všeobecne záväzného nariadenia o miestnych daniach.

Po novom tak novomestskí psíčkari s cvičenými psami zaplatia od januára budúceho roka namiesto súčasných 50 eur ročnú daň vo výške 10 eur. "Naším cieľom je dosiahnuť vyššiu úroveň chovateľstva. Rešpekt cvičeného psa pred jeho majiteľom môže zabrániť útokom psov na okoloidúcich," poznamenal starosta Nového Mesta Rudolf Kusý s tým, že nižšia daň má byť takto dobrým signálom pre zodpovedných chovateľov. "Mala by ale aspoň čiastočne pokryť náklady obce na upratovanie po psoch, pre vytváranie nových venčísk a podobne," dodal.

Podmienkou pre zľavu bude absolvovanie špeciálnej skúšky podľa národného aj medzinárodného skúšobného poriadku. Tento výcvik uskutočňuje Kynologicky klub Bratislava Vtáčnik, ktorý má na to oprávnenie a zúčastniť sa na ňom môže pes vo veku minimálne 12 mesiacov. Skúška sa skladá z troch disciplín - pachová práca (stopa), poslušnosť a obrana.

Zníženú sadzbu dane už platia v Novom Meste tí majitelia psov, ktorých si ich adoptovali z útulku a majitelia sterilizovaných psov. V oboch prípadoch je ročná daň stanovená na 25 eur, pričom majiteľ psa z útulku má prvý rok "daňové prázdniny." Servis pre psy a psičkárov skvalitnila samospráva aj otvorením dvoch nových plôch na venčenie, v pláne má aj spustenie internetovej podstránky s komplexnými informáciami pre túto komunitu.

Bratislavské Nové Mesto za minulý rok eviduje 2198 platiteľov dane za psa. Tento rok je to už 2307. Podľa odhadov však v mestskej časti žije ďalších zhruba 2000 psov, za ktorých majitelia povinný poplatok nezaplatili.

(TASR)

Páčil sa vám článok?