Magistrát nechce riešiť neschodnosť chodníka na Cintorínskej

29.6.2012
0
Magistrát nechce riešiť neschodnosť chodníka na cintorínskej - Cintorinska1
Páčil sa vám článok?

Zeleň v meste uvíta každý, keďže je jej stále menej. No rozumné je to len do takej miery, kým jej ľudia nezačnú ustupovať. To však neplatí o Cintorínskej ulici, kde chodcom v bezpečnej chôdzi po chodníku prekáža mohutný strom, ktorý koreňmi rozbil už aj betón vôkol.

Navyše oproti stromu sú na druhej strane chodníka umiestnené rozvodné elektrické skrine. Chodcom tak zostáva na prechod len približne 40 cm po hrboľatom teréne, magistrát však strom nevyrúbe a právny dôvod na odstránenie elektrických skríň neexistuje.

Mamičky s kočíkmi tu prejdú len zázrakom. Strom a rozvodné skrine sa totiž nachádzajú pri komplexe firiem na pravej strane cesty smerom na Kamenné námestie, ktorá je lemovaná parkujúcimi autami, pričom chodník na druhej strane ulice je „nepoužiteľný", lebo za ním sa stavia Nemocnica sv. Michala, a tak na ňom parkujú autá.

„Hlavné mesto neuvažuje o výrube stromu, ktorý rastie pri chodníku na Cintorínskej ulici. Narušila by sa tým stromová aleja v tejto lokalite, ktorá čistí a ochladzuje životné prostredie. V Bratislave sa v súčasnosti nachádza menej zelených plôch, ako by si nielen mestská samospráva, ale aj samotní občania želali, preto magistrát víta každú trávnatú plochu a stromovú aleju," uviedla Martina Halušková z referátu mediálnej komunikácie magistrátu mesta. Na otázku, či magistrát plánuje aspoň opraviť betón, ktorý vyvrátili mohutné korene stromu, odpovedala: „Oprava chodníka bude závisieť najmä od množstva financií, ktoré má mesto na tento rok na obnovu ciest a chodníkov k dispozícii."

Keď sme sa obrátili na stavebný úrad Starého Mesta, ktorý povoľuje aj osadenia skríň s elektrikou, zistili sme, že ani druhá časť chodníka sa pre chodcov ich odstránením nerozšíri. „Vyhľadať povoľovacie dokumenty nebude jednoduché, pretože je veľmi pravdepodobné, že stavba bola povoľovaná pred rokom 2003, keď stavebnými úradmi boli obvodné úrady životného prostredia. Aj keď sa dokumenty nájdu, stavebný úrad nenájde právny dôvod, ako donútiť vlastníka alebo prevádzkovateľa technického zariadenia, aby ho premiestnil, ak bolo postavené na základe povolenia," povedal Tomáš Oršula zo stavebného úradu Staré Mesto.

Zeleň v meste má svoje miesto a treba ju chrániť a udržiavať, ale nemala by byť pre ľudí prekážkou. S rozbitým betónom v okolí stromov, ktorý spôsobujú korene, sa stretávame v Starom Meste často. Škoda, že magistrát tento problém ignoruje a dlhodobo ho nechce riešiť.

(mch)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?