Bratislava prehrala súdny spor o zmluvu na búranie PKO

5.12.2011
0
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava prehralo súdny spor so žalobcom Henbury Development, s.r.o., o platnosť právnych úkonov spojených s búraním Parku kultúry a oddychu (PKO). Rozhodol o tom Okresný súd Bratislava 1 v pondelok 5. decembra 2011. Zmluva o spolupráci medzi oboma stranami je podľa súdu platná a mesto by malo PKO zbúrať.

Bývalé mestské zastupiteľstvo predalo pozemky pod PKO developérskej spoločnosti Henbury Development ešte v roku 2005. Síce bez stavieb, ktoré na pozemkoch stoja, ale zastupiteľstvo pri predaji pozemkov schválilo aj investičný zámer developéra, aby na mieste bývalého PKO postavil multifunkčné objekty. To viedlo sudkyňu k záveru, že mestskí poslanci predajom pozemkov v podstate rozhodli aj o zbúraní areálu PKO.

Mesto Bratislava namieta, že zmluva o PKO je neplatná, lebo sa viazala aj na osud budov, ktoré sú v majetku mesta. Na to musia dať výslovný súhlas poslanci mestského zastupiteľstva, čo sa však nikdy nestalo. Súd však poukázal na to, že búracie povolenia na objekty PKO vydal územný stavebný úrad Staré Mesto práve na základe žiadosti mesta Bratislava.

Spoločnosť Henbury Development priamo na súde vyzvala mesto, aby sa podriadilo rozsudku a potvrdilo platnosť právnych úkonov súvisiacich so zmluvou. To znamená, aby mesto začalo na vlastné náklady búrať PKO a vytvorilo tak priestor na stavebný zámer investora. Búracie povolenie na PKO, ktoré dostalo mesto, je totiž platné do konca roka. K búracím prácam zrejme nedôjde, lebo mesto sa proti rozsudku podľa všetkého odvolá.

Súčasné vedenie mesta deklarovalo záujem dohodnúť sa s investorom mimosúdnou cestou. K žiadnej dohode však nedošlo. O PKO majú rokovať mestskí poslanci na decembrovom zasadnutí, ešte predtým majú rokovať so zástupcami investora.

Vedenie mesta sa k rozsudku zatiaľ nevyjadruje, potvrdilo však, že sa proti nemu odvolá. Trvá na tom, že poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva žiadnym uznesením nedali výslovný súhlas na búranie PKO. Schválenie predaja pozemkov predminulým zastupiteľstvom, na ktorých stojí budova PKO, totiž podľa mesta neznamenal automaticky súhlas s búraním. Podľa súčasného vedenia mesta nemal bývalý primátor právo podpísať zmluvu o spolupráci, ktorou dal vlastníkovi pozemku právo búrať objekt PKO.

(brn)

Páčil sa vám článok?