Mesto chce peniaze investované do školy na Jesenského

1.12.2011
0
Páčil sa vám článok?

Primátor Milan Ftáčnik sa snaží skontaktovať s právnym zástupcom firmy - novým vlastníkom budovy na Jesenského ulici v Starom Meste, kde je staromestská základná (ZŠ) a mestská základná umelecká škola (ZUŠ). Budovu predala firme Rímskokatolícka cirkev na Slovensku. Od nej chce mesto peniaze, ktoré do budovy investovala samospráva.

"Do konca roka by sa mal primátor stretnúť s právnym zástupcom vlastníka a dohodnúť sa na pravidlách možného fungovania ZŠ alebo ZUŠ v budove," povedal pre TASR hovorca primátora Ľubomír Andrassy.

Podľa predbežných informácií nový vlastník nepredpokladá v blízkej budúcnosti zrušenie ZŠ či ZUŠ, dodal hovorca. Mesto chce však riešiť s cirkvou otázku možného vrátenia financií, ktoré samospráva investovala do budovy. Mesto a mestská časť Staré Mesto dali do jej modernizácie viac ako 432.000 eur. "Cirkev sa správala macošsky nielen k samospráve, ale najmä k žiakom škôl a ich rodičom, pretože o tom, že plánuje predaj budovy nikdy neinformovala magistrát ani úrad Starého Mesta," konštatoval hovorca s tým, že hlavné mesto sa o predaji dozvedelo z médií.

Hovorca Bratislavskej arcidiecézy Jozef Haľko na portáli Konferencie biskupov Slovenska v stredu 30. novembra informoval, že Ministerstvo kultúry SR zastavilo konanie vo veci školy na Jesenského ulici. Viaceré médiá uverejnili informáciu, že Farnosť svätého Martina predala školu na Jesenského ulici protiprávne, lebo predmetná budova je národnou kultúrnou pamiatkou.

Po prešetrení ministerstvo konanie zastavilo, "pretože skutok sa nestal". "Je nutné konštatovať, uvádza sa v rozhodnutí ministerstva, že zo strany Rímskokatolíckej cirkvi - Farnosti svätého Martina nedošlo k naplneniu subjektívnej stránky skutkovej podstaty uvedeného správneho deliktu, pretože táto nemala vedomosť o právnej ochrane nehnuteľnosti," cituje Haľko z rozhodnutia rezortu. Informácia o pamiatkovom charaktere budovy totiž nebola uvedená v žiadnom zo súdnych rozhodnutí pri určovaní jej vlastníctva a nebola a nie je uvedená ani v príslušnej správe katastra. Hlavné mesto Bratislava rozhodnutie rezortu kultúry nekomentuje a MsČ Staré Mesto ho vzala na vedomie.

Hlavné mesto a cirkev sa súdili o budovu a súd vyhrala cirkev. Rímskokatolícka cirkev použije peniaze z predaja najmä na rekonštrukciu dómu sv. Martina. Vzhľadom na to, že farnosť nemala dostatok financií na prevádzku a údržbu školy a je vystavená vysokým nákladom na údržbu a nevyhnutnú obnovu dómu, pristúpila k predaju budovy školy, informoval v septembri Haľko.

Budova školy je v centre Bratislavy. Ranoeklektickú školskú budovu postavili v roku 1870 podľa projektu Ignáca Feiglera ml., uvádza sa na internetovej stránke školy.

(TASR)

Páčil sa vám článok?