Nové Mesto predá a prenajme pozemky pre TEN-T

30.11.2011
0
Páčil sa vám článok?

Poslanci miestneho zastupiteľstva mestskej časti Nové Mesto v utorok na druhom mimoriadnom rokovaní schválili predaj a prenájom pozemkov pre dopravnú verejnoprospešnú stavbu TEN-T. Zastupiteľstvo ich na uplynulom stretnutí neprerokovalo, pretože nebolo uznášaniaschopné.

Starosta Rudolf Kusý povedal, že hlasovanie nebolo o samotnom projekte TEN-T, ten je štátny. Úlohou mestskej časti je dosiahnuť, aby jej obyvatelia boli čo najmenej dotknutí stavbou. "Diskutovali sme, čo všetko je potrebné urobiť, aby projekt bol pre nás prijateľnejší, napríklad o protihlukových stenách, o organizácii výstavby," uviedol.

Miestni poslanci schválili uzavretie zmluvy o budúcej zmluve o predaji pozemkov o výmere 190 m2 pre projekt Štúdia prepojenia železničného koridoru TEN-T s letiskom a železničnou sieťou v Bratislave a stavbu ŽSR, Bratislava predmestie - Bratislava filiálka - Bratislava Petržalka, 1. časová etapa za celkovo takmer 20.000 eur pre Dopravoprojekt, a. s.

Ďalej schválili nájom pozemkov, spolu vyše 2750 m2, pre Železnice SR za takmer 23.000 eur/rok na dobrú určitú. V tomto prípade bola pôvodná cena zvýšená z 5 eur/m2 na 8,3 eura/m2 a znížená výmera na prenájom. Podľa starostu však nešlo o pozemky nutne potrebné pre výstavbu. Medzi nimi je pozemok, kde by Nové Mesto chcelo postaviť nový dom kultúry. Oba prípady boli schválené ako prípady osobitného zreteľa.

Projekt TEN-T je verejnoprospešná stavba, skladá sa z troch stavieb. Dve z nich zasahujú širšie centrum Bratislavy. Hlavnou stavbou je prvá stavba vedúca od železničnej stanice Bratislava - Rača cez stanicu Bratislava - predmestie, Bratislava - filiálka až po železničnú stanicu Bratislava - Petržalka. V rozhodujúcej miere sa bude úsek viesť v tuneloch. Druhou stavbou je napojenie Letiska M. R. Štefánika na železničnú štruktúru mesta Bratislava a treťou stavbou je elektrifikácia trate od Devínskej Novej Vsi po štátnu hranicu s Rakúskom.

(TASR)

Páčil sa vám článok?