Mesto chce Kráľovú horu zachrániť zámenou

24.11.2011
0
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava chce riešiť zámenou pozemkov situáciu s výstavbou v lokalite Kráľova hora v mestskej časti Karlova Ves, ktorú plánuje súkromná firma. Pozemky v lokalite majú byť vo vlastníctve mesta a slúžiť obyvateľom mestskej časti Karlova Ves a Bratislavčanom.

Schválilo to dnes mestské zastupiteľstvo, o konkrétnom pozemku nehlasovalo. Petíciu proti výstavbe podporilo priebežne viac ako 20.000 obyvateľov, najmä z Bratislavy.

MsZ podporilo návrh poslankyne Kataríny Augustinič (SaS), v ktorom sa okrem iného uvádza, že treba vypracovať právnu analýzu o možnosti stavať v Kráľovej hore ešte pred predložením návrhu na zámenu pozemkov a predložiť ju na rokovanie 2. februára 2012.

Investor stiahol návrh z októbra na záväzné stanovisko k výstavbe, informoval mestské zastupiteľstvo primátor Milan Ftáčnik (Smer-SD). Firma je pripravená rokovať o zámene pozemkov, povedal o rokovaní komisie mesta a investora zo stredy (23. 11. 2012).

Ďalej sa v uznesení uvádza, že v rámci obstarania zmien a doplnkov územného plánu bude v časti lokality nahradená funkcia občianska vybavenosť mestského a nadmestského významu za rekreáciu v prírodnom prostredí. Primátor má predložiť 2. februára 2012 poslancom návrh na zámenu. Má tiež pripraviť obstaranie zmien a doplnkov ÚP podľa uznesenia.

Signatári petície žiadajú zmenu územného plánu v lokalite z občianskej vybavenosti na rekreáciu v prírode, aj vyhlásenie stavebnej uzávery. Podľa hovorkyne petície Lýdie Poláchovej sa kauza začala v roku 2000, keď prišlo v lokalite k zmene územného plánu, s čím, podľa nej nesúhlasili ani odborníci. Občania boli prítomní pri prerokovaní tohto bodu v mestskom zastupiteľstve.

Námestníčka primátora a členka komisie Petra Nagyová-Džerengová (Most-Híd) z Karlovej Vsi povedala, že ide o chránenú lokalitu, ktorá je obľúbeným miestom oddychu pre obyvateľov. Kým nebude mať mesto v rukách tento majetok, vždy budú snahy tam niečo postaviť, povedala. Miestne zastupiteľstvo Karlovej Vsi je proti výstavbe. Lokalita Kráľova hora bola majetkom mestskej časti Devín, ktorá je v súčasnosti v nútenej správe.

(TASR)

Páčil sa vám článok?