Na Murmanskej výšine si uctili obete vojen

11.11.2011
0
Páčil sa vám článok?

Pri Pamätníku obetiam 1. svetovej vojny na Murmanovej výšine v Bratislave sa uskutočnila pietna spomienka. Obete svetových vojen si uctili zástupcovia Ozbrojených síl SR, Bratislavského samosprávneho kraja a bratislavskej mestkej časti Staré Mesto.

"Dnes je to presne 93 rokov od momentu, keď zaznela posledná salva pri podpise prímeria neďaleko Paríža, ktorým sa skončila prvá svetová vojna. Jej dôsledky boli obrovské. Zahynuli milióny ľudí, mnohí civilisti trpeli hladom, sužovali ich epidémie a dôsledky vojny výrazne ovplyvnili celý svet. Pri tomto pamätníku si znovu uvedomujeme všetku nezmyselnosť a krutosť vojen i obrovskú bolesť, ktorú spôsobili," povedal v príhovore minister obrany Ľubomír Galko.

Minister pre TASR uviedol, že je dôležité si pripomínať nebezpečenstvo a dôsledky vojnových konfliktov, pretože hlavne mladí ľudia si myslia, že sloboda je niečo automatické. "Prvá svetová vojna je unikátny svetový konflikt, kde prvýkrát v histórii použili zbrane hromadného ničenia. Je potrebné aj v záujme výchovy ďalších generácií pripomínať si všetky vojnové konflikty," dodal Galko.

Na pietnom podujatí sa podieľalo aj občianske združenie Devínska brána.

(TASR)

Páčil sa vám článok?