Pojednávanie v spore o PKO odročili na december

10.11.2011
0
Páčil sa vám článok?

Pojednávanie na Okresnom súde Bratislava I o platnosti právnych úkonov spojených s bratislavským Parkom kultúry a oddychu (PKO), ktoré sa dnes začalo, bude pokračovať 5. decembra 2001. Súkromná firma Henbury Development, s.r.o., majiteľ pozemkov pod PKO, je v spore s hlavným mestom Bratislava.

Ide o zmluvu o spolupráci z júna 2006 v znení dodatkov medzi mestom a firmou Henbury Development, s.r.o., o súčinnosti pri búraní PKO, a preberací protokol.

O vytýčenie nového termínu požiadala právna zástupkyňa mesta s tým, že sa písomne vyjadria k žalobe firmy z 25. mája 2011. Na pojednávanie prišla takmer po 45 minútach. Mesto sa podľa jej slov ospravedlnilo z pojednávania, požiadalo o odročenie pre snahu o mimosúdnu dohodu. Sudkyňa však konštatovala, že žalovaná strana vedela o termíne.

Žaloba tvrdí, že ak bratislavské mestské zastupiteľstvo odsúhlasilo v roku 2005 predaj pozemkov pod PKO na realizáciu konkrétneho investičného zámeru, odsúhlasilo tak aj búranie budov na týchto pozemkoch. Samospráva oponuje, že na búranie mestského majetku bol potrebný výslovný súhlas mestského zastupiteľstva, ktorý nebol udelený.

V súvislosti s búracím povolením na PKO, platným do konca roka 2011, právna zástupkyňa mesta povedala pre TASR, že primátor Milan Ftáčnik (Smer-SD) odvolal vo februári plnomocenstvo svojho predchodcu Andreja Ďurkovského (KDH), ktoré vydal Henbury Development pre búranie. V súčasnosti je toto právo v rukách mesta, zdôraznila. "Rozhodnutie stavebného úradu, ktoré povoľuje odstránenie stavieb PKO, je právoplatné a jeho účinky nezanikajú uplynutím určenej lehoty na odstránenie stavby," mieni žaloba.

Obe strany majú rozdielne názory aj na ostatné spoločné rokovanie. Obžalovaná strana tvrdí, že sa počas neho snažili hľadať spoločné východiská, a žalujúca strana, že tam neboli otázky o pojednávaní, ale o budúcej prevádzke PKO. Henbury Development má dnes odovzdať budovy PKO do správy mesta, TASR to potvrdil v stredu 9. 11. 2011 riaditeľ mestského magistrátu Viktor Stromček.

Mestské zastupiteľstvo nezmenilo 27. októbra 2011 mandát na rokovanie primátora s vlastníkom pozemkov o ich zámene, a tým uznesenie k PKO z júna 2011. Podľa vyjadrenia primátora sa zastupiteľstvo k téme vráti v novembri.

Mesto prevzalo do správy budovu PKO

Zástupcovia bratislavskej samosprávy dnes 10. novembra 2011 prevzali od spoločnosti Henbury Development budovu PKO späť do správy hlavného mesta. Bratislavské noviny o tom informoval hovorca primátora. Prevzatie budovy je výsledkom dohody so spoločnosťou Henbury Development, ktorá je vlastníkom pozemkov pod objektom PKO a na širšom nábreží Dunaja pripravuje realizáciu vlastného investičného projektu. Mesto vykoná v nadchádzajúcich dňoch komplexnú prehliadku objektu a príjme opatrenia, ktoré zabezpečia nevyhnutnú technickú prevádzku a údržbu PKO. Ide hlavne o energetické zabezpečenie prevádzky budovy pre nadchádzajúce zimné mesiace, aby nedošlo k ďalšiemu možnému znehodnoteniu, poškodeniu objektu.

Vlastník pozemkov sa zároveň s mestom dohodol, že bude odstránené oplotenie z vonkajšej strany budovy - smerom ku komunikácii. Primátor Milan Ftáčnik a riaditeľ magistrátu Viktorom Stromčekom pripravujú pracovné stretnutie zástupcov spoločnosti Henbury Development s bratislavskými poslancami k téme ďalšieho možného využívania PKO pre potreby mesta, pre organizovanie spoločenských, kultúrnych podujatí. Pracovné stretnutie by sa malo uskutočniť do konca mesiaca november. Realizované kroky vedenia mesta vychádzajú z platných uznesení mestského zastupiteľstva a snahy primárne riešiť budúcnosť PKO na základe dohody s vlastníkom pozemkov, nie súdnou cestou.

Hlavné mesto na dnešnom pojednávaní Okresného súdu Bratislava I vo veci súvisiacej s PKO požiadalo o vytýčenie nového termínu konania, pretože samospráva sa chce meritórne vyjadriť k žalobe spoločnosti Henbury Develpoment. Slovenská metropola však vyjadruje prekvapenie, že magistrát nebol písomné informovaný o skutočnosti, že súd neakceptoval žiadosť mesta o odročenie pojednávania. O podaní žiadosti na odročenie pojednávania bola v piatok minulého týždňa informovaná aj druhá strana sporu, spoločnosť Henbury Development. Tento krok mesta vychádza zo snahy, riešiť budúcnosť PKO mimosúdnou cestou, dohodou.

(TASR, banoviny)

Páčil sa vám článok?