Nezmenili primátorovi mandát o zámene pozemkov

27.10.2011
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavské mestské zastupiteľstvo nezmenilo mandát na rokovanie primátora Milana Ftáčnika (Smer-SD) s vlastníkom pozemkov v areáli Parku kultúry a oddychu (PKO) o ich zámene, a tým aj uznesenie k PKO z júna 2011.

Podľa vyjadrenia primátora sa zastupiteľstvo k téme vráti v novembri. Magistrát navrhol zmeniť časť uznesenia tak, aby mohol primátor rokovať s vlastníkom pozemkov, firmou Henbury Development v areáli PKO o ich zámene za iné pozemky. Pôvodný mandát bol navrhnúť zámenu pozemkov pod PKO s pozemkami mimo dotknutého územia PKO - dunajského nábrežia.

Ako sa uvádza v materiáli pre poslancov, z rokovania s investorom vyplynuli dve alternatívy. Prvou je po a) výmena pozemkov pod PKO za pozemky pod Výskumným ústavom vodného hospodárstva (VÚVH) na nábreží vo vlastníctve štátu, a po b) Henbury Development navrhuje výstavbu kultúrneho stánku Lido pri Starom Moste v mestskej časti Petržalka na svoje náklady investora a zbúranie budovy PKO alebo jej časti. Druhou alternatívou je žiadna dohoda mesta a investora a riešenie sa bude hľadať súdnou cestou.

Námestníčka primátora Petra Nagyová-Džerengová (SDKÚ-DS a Most-Híd) povedala v rozprave, že riaditeľ VÚVH pripravil materiál, v ktorom vyčíslil náklady na presťahovanie ústavu na niekoľko miliónov eur. Sú tam drahé zariadenia, dodala.

Spoločnosť Henbury Development je pripravená protokolárne odovzdať budovy PKO mestu najneskôr do 10. novembra, píše sa ďalej v materiáli.

Mesto Bratislava podalo na Okresný súd Bratislava I žalobu vo veci zriadenia vecného bremena a predbežného opatrenia. Mesto tiež zaslalo investorovi výzvu na odstránenie zátaras okolo budovy PKO, ktoré zasahujú na priľahlé pozemky mesta. Medzi oboma subjektmi je súdny spor o určení platnosti právnych úkonov na Okresnom súde Bratislava I, pojednávanie je nariadené na 10. novembra 2011. Ďalšie dve žaloby od investora zatiaľ neboli mestu doručené.

Pozemky pod PKO a osud budovy PKO na dunajskom nábreží sú aktuálnou kauzou bratislavskej komunálnej politiky a boli témou volebnej kampane ešte z bývalého volebného obdobia samosprávy. V roku 2005 poslanci schválili predaj pozemkov PKO tejto spoločnosti.

(TASR)

Páčil sa vám článok?