Mestská časť porušuje vlastné nariadenie o držaní psov

21.9.2011
0
Mestská časť porušuje vlastné nariadenie o držaní psov - Medena1
Páčil sa vám článok?

Samospráva Starého Mesta ešte 10. júna 2011 zrušila voľný výbeh psov na Medenej ulici a zriadila nový na Rázusovom nábreží. Stalo sa tak bez toho, aby staromestskí poslanci zmenili všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o niektorých podmienkach držania psov na území mestskej časti, čím došlo k porušeniu nariadenia.

Pôvodne na Medenej ulici úradníci nielenže zakázali voľný výbeh psov, ale zákazali sem aj vstup so psom! Po upozornení Bratislavských novín, samospráva 5. septembra 2011 zákaz vstupu zrušila a nahradila ho zákazom voľného pohybu psov. Stalo sa tak však len osadením tabuľky so zákazom, nie zmenou obecnej legislatívy.

Starostka mestskej časti Tatiana Rosová predložila na posledné zasadnutie miestneho zastupiteľstva návrh na zmenu príslušného nariadenia. Na území mestskej časti je totiž voľný pohyb psa zakázaný na verejných priestranstvách s výnimkou plôch označených tabuľami s nápisom Voľný pohyb psov povolený - a to na častiach verejných priestranstiev Námestia slobody, Záhrebskej ulice, Medenej ulice, Chorvátskej ulice a Mýtnej ulice.

Zrušenie výbehu s voľným pohybom psov na Medenej ulici starostka zdôvodnila opakovanými sťažnosťami obyvateľov Medenej ulice. Ako však priznala na zasadnutí zastupiteľstva, nešlo o opakované sťažnosti obyvateľov, ale iba jednej obyvateľky Medenej ulice.

Na septembrovom zasadnutí staromestského zastupiteľstva vystúpil aj občan z Vajanského nábrežia, ktorý v mene majiteľov psov z okolia požiadal poslancov, aby voľný výbeh nerušili a vrátili sem aj kôš s vrecúškami na psie exkrementy. Upozornil ich, že voľný výbeh pre psov na Rázusovom nábreží je nevhodný a psičkári ho nevyužívajú ani využívať nebudú. Keď vysvitlo, že poslanci z návrhu nového nariadenia vypustili zoznam výnimiek, kde je voľný pohyb psov povolený, a chcú to riešiť len oznamom na webe či rozhodnutím starostky, Staromešťan ich upozornil, že okresná prokurátorka pred niekoľkými rokmi protestovala proti nariadeniu o podmienkach držania psov a upozornila, že nariadenie musí obsahovať zoznam miest, kde je voľný pohyb psov povolený. Následne starostka prerušila rokovanie o tomto bode a poverila pracovníkov úradu, aby hľadali protest prokurátorky. Keď ho našli, celý návrh VZN stiahla z rokovania zastupiteľstva.

V pondelok 19. 9. 2011 z Medenej ulice zmizla tabuľa so zákazom voľného pohybu psov a opäť tu bol osadený kôš s papierovými vrecúškami na psie exkrementy. Podľa stále platného všeobecne záväzného nariadenia tú však má byť tabuľa s nápisom Voľný pohyb psov povolený. Tá tú však chýba. Vedúci oddelenia dopravy, obchodu, verejného poriadku a miestnych daní miestneho úradu Mgr. Rudolf Oravec na upozornenie, že zo strany úradu došlo k porušeniu všeobecne záväzného nariadenia, odvetil slovami „však je to len vézetenko, to nie je zákon" .

Keďže protiprávny stav trvá od 10. 6. 2011, mala by sa ním podľa dostupných informácií zaoberať aj okresná prokuratúra. Na mieste je tiež otázka, ako môže samospráva vyžadovať od občanov, aby rešpektovali miestnu legislatívu, keď jej úradníci ju ignorujú. Občanovi, ktorý poruší všeobecné záväzné nariadenie hrozí v správnom konaní pokuta. Keď to urobí úradník mestskej časti, nehrozí mu paradoxne nič, „veď to nie je zákon". Najmä ak je otcom poslankyne miestneho zastupiteľstva...

(pol)
FOTO - Slavo Polanský

Páčil sa vám článok?