Žaloba na mesto pre parkovisko pri hrade Devín

15.8.2011
0
Páčil sa vám článok?

Mesto čelí žalobe na krajskom súde zo strany krajskej prokuratúry. Tá ho žaluje pre prístupovú cestu a parkovisko pri hrade Devín. Magistrát totiž v minulosti rozhodol o zaradení prístupovej cesty k hradu cesty do siete komunikácií III. triedy bez vedomia vlastníka a nevyhovel protestu prokurátora.

Z Krajského súdu v Bratislave potvrdili podanie žaloby - 27. mája 2011. „Príslušný senát vytyčuje termíny pojednávaní aj vzhľadom na dátum podania vo veci a množstvo vecí v senáte," uviedol krajský súd.

Žalobu na súd podala krajská prokuratúra po tom, ako mesto neakceptovalo protest prokurátora. Ten napadol rozhodnutie magistrátu o zaradení prístupovej cesty vedúcej k Národnej kultúrnej pamiatke Devín a parkoviska na úseku Muránska ulica - Kremeľská ulica do siete komunikácií III. triedy od 3. septembra 2010.

Prokuratúra protestovala, no neuspela, preto podala žalobu na súd. Žaloba sa týka najmä toho, že mesto neinformovalo vlastníkov pozemkov pod cestou o tom, čo mieni urobiť. Ďalej toho, že magistrát si vraj dostatočne nezistil, či „pozemná komunikácia spĺňa kritériá pozemnej komunikácie ako takej, a do akej miery sa verejne využíva a ako je na toto užívanie komunikačne potrebná". Technický popis a pasport územia podľa prokuratúry nenahrádza odbornú štúdiu o území.

Starostka Devína Ľubica Kolková považuje požiadavku na vypracovanie štúdie za absurdnú. „Máme verejné peniaze použiť na odborné deklarovanie toho, že jedinú prístupovú cestu k Národnej kultúrnej pamiatke Hrad Devín, kam denne prichádzajú davy turistov z celého sveta, kde je okrem iného zastávka mestskej hromadnej dopravy a kde počas víkendov niet kde zaparkovať, verejnosť aj skutočne využíva?" pýta sa starostka.

Mesto po nevyhovení protestu prokurátora postúpilo vec obvodnému úradu pre cestnú dopravu a komunikácie, ktorý nevyhovenie protestu potvrdil.

Pozemky pod prístupovou cestou v roku 2004 získal pôvodný vlastník - Spolok želiarov v Devíne. V roku 2005 ho predalo Družstvo podielnikov Devín, ako právny zástupca pôvodného vlastníka, spoločnosti Pressburg Faktoring. Tá sa neskôr premenovala na Roxy Invest, s.r.o. Roxy invest sa pokúšala mestu pozemky predať, no podľa mesta ich nakoniec nekúpili pre vysokú predajnú cenu.

(rob)

Páčil sa vám článok?