Nové Mesto chce zatraktívniť okolie lanovej dráhy

14.8.2011
0
Páčil sa vám článok?

Novomestská miestna samospráva chce zatraktívniť lokalitu v okolí sedačkovej lanovky a prilákať na jej využívanie omnoho viac ľudí. Lanovka vykazuje ročnú stratu 150- až 200-tisíc eur. Miestny úrad preto prichádza s niekoľkými nápadmi, ako predísť jej zániku.

Medzi návrhmi, ako zatraktívniť lesopark v okolí lanovky na úseku od nástupnej stanice pri bývalej reštaurácii Snežienka po vrcholovú stanicu na Kamzíku je napríklad vybudovanie lyžiarskych zjazdových tratí a menej náročných cyklistických chodníkov. Zástupcovia Nového Mesta tvrdia, že zjazdovky na svahoch už existovali, no dlhodobo sa nevyužívajú. V tejto časti preto vyrástli tzv. náletové dreviny.

Ak by sa lyžiarske dráhy obnovili, Nové Mesto neplánujeme svahy rozširovať nad rámec pôvodnému stavu a neráta ani so zmenou profilu kopca či so zásahmi ťažkou technikou.

„Oblasť Koliby a Železnej studienky funguje ako pľúca Bratislavy, pravidelne tam chodievam s deťmi na prechádzky. Určite by som bol proti akémukoľvek zámeru, ktorý by lokalitu akokoľvek ohrozil," uviedol novomestský starosta Rudolf Kusý. Miestny úrad odhaduje otvorenie prvého svahu pre lyžiarov koncom roka 2012. V priebehu budúceho roku chce sprístupniť aj nové lesné cestičky pre cyklistov. „Naším zámerom je vybudovať cyklotrasy využiteľné pre čo najširšiu verejnosť, stredne náročná trať pre rekreačných športovcov, menej náročná trať pre rodiny s deťmi, prípadne staršiu generáciu," uviedol R. Kusý.

Neďaleko vysunutej lanovej dráhy už existuje cyklistická trasa, no tú si neoficiálne vybudovali cyklisti jazdiaci na extrémne ťažkých členitých a horských terénoch, známi ako bikrosáci. S financovaním zámerov sa zatiaľ Nové Mesto spolieha na pomoc miestneho EKO podniku, ktorého zriaďovateľom je mestská časť.

Podľa primátora Milana Ftáčnika dôležitou súčasťou zámeru by malo byť aj znovuobnovenie výletného gastronomického zariadenia na mieste bývalej reštaurácie Snežienka. Nemalo by ísť o hotel, ale len o zariadenie na občerstvenie. Primátor odmieta zmenu dopravného režimu na Železnej studienke v podobe povolenia vjazdu počas víkendov. Naopak, vie si predstaviť úplný zákaz vjazdu do tejto časti lesoparku s tým, že návštevníkov by mohli voziť k Snežienke vláčiky, vozidlá na batériový pohon, prípadne aj koče.

(rob)
Páčil sa vám článok?