Petržalka kritizuje prístup TIS a Aliancie Fair-play

2.8.2011
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská časť Petržalka kritizuje prístup k získavaniu informácií zo strany Transparency International Slovensko (TIS) či Aliancie Fair-play v rámci zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Týkajú sa napríklad poskytnutých dotácií alebo elektronických aukcií.

"Pravidelne ich nasmerujeme na našu webovú stránku, kde všetky potrebné informácie nájdu. Na internete sú všetky informácie, ktoré požadujú, len v inej štruktúre," uviedla petržalská tlačová tajomníčka Mária Grebeňová-Laczová. Podľa nej organizácie žiadajú, aby do ich tabuliek dopísali nimi požadované údaje, ktoré sú verejne prístupné každému občanovi na stránke Petržalky. 

"My nie sme ich podriadenou organizáciou ani pobočkou, aby sme vlastnými kapacitami robili prácu za nich. Veď ich špecifické požiadavky zaberú hodiny práce zamestnancov úradu, ktoré majú využiť pre mestskú časť a jej úlohy, a nie na úlohy týchto subjektov," pokračuje hovorkyňa. Poznamenala, že sa tu natíska otázka, či žiadosti o vyplnenie ich tabuliek či formulárov nehraničia už so zneužívaním zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

Riaditeľ TIS Gabriel Šípoš v reakcii uviedol, že žiadajú informácie od Petržalky aj iných osôb len vtedy, keď nie sú prístupné inak, napríklad na webovej stránke. "V niektorých prípadoch, keď sú informácie na stránke neúplné, alebo sú v technických formátoch, ktoré neumožňujú ďalšie spracovanie dát, žiadame aj o výstupy vo formáte, ktorý samosprávy či štátne inštitúcie interne používajú," priblížil. Cieľom TIS je kontrola hospodárnosti vynaložených prostriedkov, a to bez prístupu k informáciám od povinných osôb nie je možné, uzavrel Šípoš.

(TASR)

Páčil sa vám článok?