Projekt Viladomov končí, Devín sa teší

22.7.2011
0
Páčil sa vám článok?

O zásadnej zmene projektu Viladomy Devín v Devíne a o tom, za akých okolností a prečo zmenil developer svoj pôvodný zámer v prospech obyvateľov tejto mestskej časti, sme sa pozhovárali so starostkou Devína Ľubicou KOLKOVOU.

- Investor projektu Viladomy Devín, ktorým je spoločnosť Skanska, nám nedávno oznámil, že ruší celý pôvodný stavebný zámer, na ktorý mal právoplatné územné rozhodnutie a aj niekoľko stavebných povolení na vybudovanie sietí. Územie, kde sa malo stavať, zostalo dosiaľ neporušené. Investor sľúbil, že nevyužije platné stavebné povolenie týkajúce sa postavenia štvorposchodových domov.

Čo pri tom zavážilo?

- Mali sme asi šťastie, pretože vo vedení spoločnosti nastali personálne zmeny. Navyše Švédi sú známi ako ľudia, ktorí si prírodu vážia, takže možno pomohlo aj to. Predpokladám ďalej, že svoje urobil aj odpor obyvateľov Devína a občanov Bratislavy, ktorí sa prakticky od začiatku projektu v roku 2005 usilovali o zachovanie vidieckeho charakter našej malebnej historickej obce.

Čo sa bude ďalej diať s projektom?

- Po vytvorení pracovnej skupiny zloženej z troch zástupcov Devína a troch zástupcov investora chceme hľadať riešenie a nastavenie mantinelov. Chceme stanoviť, čo je pre dané územie z hľadiska výstavby najvhodnejšie, čo je ešte únosné a čo už nie. Následne možno bude vyhlásená aj urbanisticko - architektonická súťaž, závisí to však od rozhodnutia investora. Ten ráta so začatím výstavby v roku 2013.

Ktoré podmienky na výstavbu sú pre vás kľúčové?

- Výslednicou pôvodného projektu malo byť jedno sídlisko, teda bytovky absolútne sa nehodiace do tohto dedinského prostredia. Preto je našou prioritou určiť podlažnosť, ochrana prírody a vzácnych území, ako aj ohraničenie nárastu nových obyvateľov či občianska vybavenosť. Hovoriť o konkrétnom počte poschodí je zatiaľ predčasné, pretože o tom bude rokovať pracovná skupina. Pre nás sú ideálnym riešením dve nadzemné podlažia.

Koľko obyvateľov v Devíne po výstavbe pribudne?

- Devín má v súčasnosti asi 1100 obyvateľov. Pribudnúť by malo približne tristo ľudí v novej zastavanej časti, ktorá je na území asi piatich hektárov. To by bolo podľa nás optimálne.

Zhováral sa Robert Lattacher
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?