Architekti navrhli využitie Hurbanových kasární

6.7.2011
0
Páčil sa vám článok?

Osem kolektívov mladých architektov navrhlo svoje predstavy využitia rozsiahleho priestoru bývalých Hurbanových kasární v centre Bratislavy. Návrhy vytvorilo 34 študentov z 15 krajín Európy počas desaťdňového workshopu. Jeho výsledky prezentovali na dnešnej tlačovej konferencii.

"Účastníci sa zúčastnili na 16 kvalitných prednáškach z oblasti urbanizmu a konverzie budov, zelenej architektúry, nových trendov v navrhovaní budov a digitálnej architektúry," povedal garant prednáškovej časti Dušan Petráš zo Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity (STU). Zároveň ocenil, že Ministerstvo kultúry (MK) SR otvorilo problematiku využitia prázdneho objektu.

Podľa garanta workshopu, bývalého hlavného architekta mesta Hamburg Petra Gera, študenti si dôkladne preskúmali prostredie a neriešili len kasárne, ale ich prepojenie so širším okolím od Dunaja až po Horský park a Bratislavský hrad. "Konštatovali problémy, akým je doprava, chýbajúce parky či izolované nábrežie. Kasárne sú však perspektívne priestory a ich využitie oživí východnú časť centra mesta," konštatoval Gero.

Projekt sa uskutočnil pod záštitou MK SR, STU a mesta Bratislavy. Jeho zámerom je ponúknuť ideové návrhy MK SR a mestu, zaujať širokú verejnosť i podnietiť diskusiu o tejto budove a priestore. Táto aktivita by mohla vyústiť do architektonickej súťaže.

Podujatie organizovalo združenie Archzone OZ a študentská organizácia Best Bratislava. Vzniklo ako reakcia na aktuálnu bratislavskú tému, ktorá sa týka potreby hľadať nové riešenia a východiská pre ďalší architektonicko-urbanistický vývoj i priestory na kultúru v hlavnom meste.

(TASR)

Páčil sa vám článok?