Petržalka protestuje proti prácam na ropovode

28.6.2011
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Bratislava-Petržalka protestuje proti spôsobu prípravy prác na prepojení ropovodu Družba s rafinériou Schwechat v Rakúsku a jeho trasovania bez účasti samosprávy. Odsúhlasili to dnes miestni poslanci.

MsČ vyzýva mesto Bratislava na spoločný postup a koordináciu stanovísk mesta a dotknutých mestských častí pri rokovaní s vládou SR. Poslanci ďalej požiadali vedenie Petržalky, aby o tomto stanovisku informovalo vládu SR, rezorty hospodárstva a životného prostredia a bratislavský magistrát.

Alternatívne trasy ropovodu sú spracované do informatívneho materiálu pre vládu SR z dielne Ministerstva hospodárstva SR. Trasovanie by malo ísť cez tzv. Karpatský alebo Mestský koridor. Starosta Vladimír Bajan v rozprave pripomenul, že je to informatívny materiál a medzitým bol prijatý zákon o vodách, ktorý treba rešpektovať v súvislosti s plánovaním a stavbou ropovodu. "Diskusia sa viedla mimo samosprávy, od začiatku by to tak nemalo byť," uviedol v rozprave starosta na margo prípravy možnej trasy. Bajan je aj šéfom regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta. Petržalka konzultovala možnosť spoločných krokov aj s MsČ Ružinov v tejto veci a má záujem rokovať na úrovni mesta. "Vnímam aj to, že Ministerstvo hospodárstva SR chce trasovaním ochrániť chránené územia," podotkol Bajan.

Tzv. Mestský koridor počíta, podľa materiálu pre poslancov, s definitívnym odklonom súčasnej trasy ropovodu Družba z územia Žitného ostrova. Ropovod má mať dĺžku 81 až 151 km a jeho cena má byť od 70 do 112 miliónov eur. Materiál predložila petržalská miestna poslankyňa a aktivistka Elena Pätoprstá.

(TASR)

Páčil sa vám článok?