Nepovolené reklamy sú aj nebezpečné

21.5.2011
0
Nepovolené reklamy sú aj nebezpečné - Reklama1
Páčil sa vám článok?

Na Osuského, Budatínskej ulici a v okolí nákupného strediska Tesco sa nachádzajú nebezpečné, nevkusné a navyše nepovolené reklamy. Sú všade, aj na zeleni a na chodníkoch.

„Na chodníkoch prekážajú chodcom, na tráve ničia zeleň aj pôdu a sú nebezpečné pri silnom vetre, pretože môžu spôsobiť dopravnú nehodu či niekoho zraniť. Hocikto si predsa nemôže postaviť reklamu na zviditeľnenie jeho súkromného zariadenia tam, kde sa mu zachce," opisuje situáciu čitateľ Rastislav Gemerský.

Osadenie reklám sa musí riadiť predpismi, aby sa zabránilo možným úrazom. Dôležité pritom je, komu patrí pozemok, na ktorom je umiestnená. „Všeobecne záväzné nariadenia mestských častí a mesta zakazujú jej umiestňovanie na miestach, ktoré na to nie sú určené. Rozhodnutie o odstránení nezákonne umiestnených pútačov môže začať príslušná mestská časť, na ktorej území je takýto pútač umiestnený, a to aj na základe podnetu od občanov. Samospráva každý podnet preverí a v prípade zistenia nezákonného umiestnenia pútača na jej území začne správne konanie. Mestská časť určuje poplatok za zabratie verejného priestranstva aj so spätnou platnosťou," vysvetlila Daniela Rodinová z referátu mediálnej komunikácie magistrátu.

V poslednom čase zaznamenali zvýšený výskyt umiestňovania reklám na mostoch a nadjazdoch, takže mesto začalo konať proti subjektom, ktoré porušujú platný právny stav. Zrejme najhoršia situácia je v Petržalke. „Zatiaľ sme nemuseli riešiť takéto situácie pokutami, pretože majiteľ reklamné prenosné zariadenie buď odstránil, alebo zlegalizoval," uviedla petržalská tlačová tajomníčka Mária Grebeňová-Laczová.

Redakcia Bratislavských novín má fotografie niekoľkých reklám, na ktoré reagovala Grebeňová-Laczová. „Sú to informačno-reklamné zariadenia, ktoré si vyžadujú povolenie. Na ich odstránenie mestská časť podnikla už niektoré kroky. Napríklad pneumatiky položené na ostrovčeku v križovatke na Budatínskej a Šintavskej nemožno charakterizovať ako reklamné ani informačné zariadenie, ale ide o prekážku na komunikácii. Preto sme na ňu upozornili príslušný cestný správny orgán, a to hlavné mesto," informovala petržalská tlačová tajomníčka.

Na záver spresnila stanovisko k zvyšným podnetom: „Reklamná tabuľka s označením Kozmetika, nechtový dizajn na Budatínskej ulici 13 bola po komunikácii so zástupcom vlastníkov bytového domu odstránená. V prípade reklamno-informačných tabuliek na Osuského ulici sme požiadali o spoluprácu Mestskú políciu, aby preverila u vlastníkov v predmetných prevádzkach, či majú vydané povolenie na reklamno-informačné tabuľky umiestnené na trávniku pri komunikácii. Ak Optika, Veterinárna ošetrovňa, Pedikúra či Kvetinárstvo nebudú mať preukázateľné doklady, mestská polícia im môže uložiť blokovú pokutu."

(mch)
FOTO - Rastislav Gemerský

Páčil sa vám článok?