Mestskí poslanci neschválili návrh nového územného plánu

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Poslanci mestského zastupiteľstva minulý týždeň neschválili návrh nového územného plánu mesta. Na jeho prijatie bola potrebná trojpätinová väčšina, zo 71 prítomných poslancov za návrh hlasovalo iba 35.

Mestskí poslanci sa mali návrhom nového územného plánu mesta zaoberať už 6. júla, vtedy ho však primátor Andrej Ďurkovský stiahol z programu rokovania zastupiteľstva, pretože hrozilo, že poslanci svojimi pripomienkami vrátia podobu územného plánu do obdobia spred niekoľkých rokov. Minulotýždňové rokovanie poznamenali protesty ochrancov prírody a občianskych aktivistov. Deň pred rokovaním zastupiteľstva predseda Spoločnosti pre trvalo udržateľný život Mikuláš Huba oznámil, že ak mestskí poslanci schvália nový územný plán, občianski aktivisti a ochranári podajú na prokuratúru podnet pre nedostatočné verejné prerokovanie a nezapracovanie pripomienok od občanov. Niektorí aktivisti boli aj na rokovaní zastupiteľstva v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca a vyzývali poslancov, aby návrh územného plánu neschválili. Pred hlasovaním primátor A. Ďurkovský poslancov ubezpečil, že proces pripomienkovania a schvaľovania územného plánu bol právne čistý.

Návrh územného plánu sa pripravoval viac ako deväť rokov, v súčasnosti platí územný plán z roku 1976 s doplnkami z rokov 1982 a 1985, aktualizovali ho v roku 1993. Územný plán je základným územnoplánovacím nástrojom pri rozvoji mesta, rieši priestorové usporiadanie, funkčné využívanie územia s výhľadom na najbližších približne 25 rokov. Územný plán obsahuje nové rozvojové lokality, sú v ňom doplnené a rozpracované jednotlivé systémy dopravy a infraštruktúry, zohľadnené sú aj nové nároky na potreby bývania a ostatných funkčných systémov potrebných na harmonický rozvoj mesta. Na rozdiel od starého územného plánu, ktorý má mierku 1:25 000, nový územný plán má mierku 1:10 000, je teda podrobnejší a presnejšie definuje funkčné využitie jednotlivých lokalít na území mesta. V porovnaní so starým plánom návrh počíta napríklad s väčším využitím Dunaja na rekreačné a iné vhodné funkcie, rieši aj strategické zámery mesta v oblasti dopravy, keď okrem iného ráta aj s vybudovaním tzv. nultého okruhu a rozšírením električkových tratí do Petržalky.

Návrhom územného plánu sa pravdepodobne bude zaoberať až novozvolené mestské zastupiteľstvo, čo znamená, že predmetom rokovania poslancov sa stane najskôr v budúcom roku.

Páčil sa vám článok?