Staré Mesto nedostalo návrhy na využitie Barbakanu

17.5.2011
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská časť (MsČ) Staré Mesto nemá zatiaľ návrhy od ďalších spoluvlastníkov na využitie kultúrnej pamiatky Barbakan na Michalskej ulici č. 25. Pre médiá to dnes uviedol staromestský hovorca Tomáš Halán. Termínom na predloženie návrhov je streda 18. mája.

Mestská časť je jedným z vlastníkov objektu, má svoje varianty, ktoré predloží partnerom. Starostka Tatiana Rosová (SDKÚ-DS) pred dvoma týždňami na stretnutí majiteľov presadila, že predložia na MsČ svoju predstavu ako s ním naložiť. V záujme MsČ je, aby objekt čo najviac slúžil verejnosti, konštatoval Halán.

Milan Čas, riaditeľ spoločnosť City Pressburg, ktorá má na priestory v Barbakane nájomnú zmluvu, povedal, že pripravia návrh na využitie objektu. Spoločnosť očakáva, že Staré Mesto zaujme jasné stanovisko a podporí jej koncept známy od roka 2007. Čas s väčšinovým vlastníkom objektu Petrom Kurhajcom presadzujú využitie priestorov v prospech verejnosti.

Menšinovými majiteľmi sú exminister vnútra za vlády Vladimíra Mečiara (HZDS) Ľudovít Hudek a staromestská samospráva.

Barbakan a jeho správa sa stala témou komunálnej politiky v Starom Meste po 3. máji, keď v tento deň obsadila objekt skupina mužov pod vedením Hudeka. Kurhajec preto podal na Hudeka trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu neoprávneného zásahu do práva k domu, bytu alebo nebytovému priestoru. Na otázku TASR, aké právne kroky podnikne Kurhajec voči Hudekovi, jeho právna zástupkyňa Ľubica Paveleková odmietla konkretizovať.

V priekope priľahlej k objektu sa realizujú terénne práce. Halán informoval, že pracovníci stavebného úradu minulý týždeň skontrolovali stav prác a skúmajú, či bolo na ne treba ohlásenie alebo stavebné povolenie a či sú v súlade s pamiatkovým zákonom.

Spoločnosť City Pressburg prevádzkuje na prízemí objektu predajňu cukrárenských výrobkov a má vydané právoplatné stavebné povolenie na zmenu využitia účelu objektu. Pripravuje sa v ňom otvorenie staroprešporskej kaviarne, vinotéky a galérie. Na prvom poschodí je v podnájme predajňa orientálnych kobercov.


(tasr)

Páčil sa vám článok?