Staromestská samospráva zlikvidovala väčšinu verejných toaliet v centre mesta

4.5.2011
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Bratislava - Staré Mesto od 1. apríla 2011 zatvorila tri verejné toalety v centre - na Kollárovom námestí, na Kapucínskej ulici a na Ulici 29. augusta. Od nástupu novej samosprávy a starostky Tatiany Rosovej tak boli v centre mesta zatvorené už štyri verejné toalety!

Ako uviedla staromestská samospráva, dôvodom na uzavretie verejných toaliet sú technické príčiny a nízka návštevnosť. Rozhodnutie samosprávy zdôvodnila starostka Tatiana Rosová (SDKÚ-DS) analýzou, ktorú si mestská časť dala urobiť. Podľa nej verejné toalety využívali v priebehu dňa iba jednotlivci. Zatvorením verejných toaliet mestská časť podľa Rosovej ušetrí aj 20-tisíc eúr na jedno zariadenie ročne.

Rozhodnutie staromestskej samosprávy zlikvidovať verejné toalety v centre mesta vyvolalo údiv. A to najmä preto, lebo podľa Správy o stave aktívneho cestovného ruchu v hlavnom meste do konca roka 2010 sú jednou zo slabých stránok Bratislavy v cestovnom ruchu chýbajúce kapacity verejných WC. Podľa správy, ktorú vo štvrtok prerokovali mestskí poslanci, je situácia v centre mesta doslova kritická!

Súčasná staromestská samospráva má však opačný názor. Rosovej zástupca - vicestarosta Peter Osuský (OKS), ktorý je staromestským aj mestským poslancom a sedí aj v Národnej rade SR, nepovažuje problém verejných toaliet za významný. Na mestskom zastupiteľstve bránil likvidáciu verejných toaliet v Starom Meste tým, že by bolo dobre, aby si prevádzkovatelia pohostinských zariadení zvykli, že návštevníci môžu využívať toalety v ich podnikoch za poplatok.

Bratislavská samospráva bola v minulosti opakovane kritizovaná, že v centre mesta nie je dostatok verejných toaliet. Už niekoľko rokov sú zatvorené toalety na Kamennom námestí, teraz bola zatvorená štvorica staromestských toaliet. Otvorené zatiaľ zostávajú verejné toalety na Šafárikovom námestí a na Palackého ulici.

Zatvorenie väčšiny verejných toaliet v centre mesta paradoxne prichádza na začiatku turistickej sezóny a v čase majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji, keď do Bratislavy zavítali tisíce fanúšikov z celého sveta.

Verejné toalety by pritom nemali slúžiť len turistom, ale aj obyvateľom mesta. O tom, kde sú, či boli verejné toalety v centre mesta však väčšina domácich ani netuší. Chýba totiž navigačný systém, ktorý by nasmeroval návštevníkov k najbližšiemu verejnému WC. Jediná smerová tabuľa je na rohu Palackého a Kúpeľnej ulice, aj tá je však zničená. Predchádzajúce vedenie magistrátu dalo vybudovať pred tromi rokmi nové toalety na Uršulínskej ulici v zadnej časti Novej radnice. Ani sem žiadne smerové tabule návštevníkov nenavigujú.

(ado)

Páčil sa vám článok?