Primátor Ftáčnik chce zachovať z PKO maximum

28.4.2011
0
Páčil sa vám článok?

Primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik chce z PKO zachovať maximum a zároveň sa dohodnúť s developerom. Uviedol to na dnešnom mestskom zastupiteľstve. Reagoval tak na výzvu poslanca Iva Nesrovnala, aby jasne povedal verejnosti, akú má predstavu o budúcnosti PKO.

Podľa Ftáčnika je smiešne, keď niekto niečo také povie, pretože o budúcnosti PKO informoval vo svojom volebnom programe aj prioritách.

Predstavitelia poslaneckého klubu SDKÚ-DS sú znepokojení, pretože alternatívy na verejnú diskusiu o PKO sú podľa nich naformulované tendenčne a z návrhu je jasné, ku ktorej sa treba prikloniť. Predstavitelia SDKÚ-DS naznačili, že spomínanou alternatívou by mohlo byť Nové PKO. Ftáčnik uviedol, že ešte počas predvolebných diskusií verejne deklaroval, že je za zachovanie strednej stavby a spoločenskej sály, ktorá by sa mala zrekonštruovať. Táto predstava podľa neho síce zodpovedá jednej z alternatív budúcej podoby PKO, ale neuprednostňuje ju.

Podľa primátora je dôležité to, že budova stojí dodnes a kryštalizujú sa alternatívy, čo s ňou bude. Mesto plánuje k budúcnosti aj verejnú diskusiu. „Vieme čo si myslí investor, vieme čo si myslia aktivisti, ale nevieme čo si myslia Bratislavčania," uviedol Ftáčnik. Poslanec Ján Budaj ocenil, že mesto získalo budovu naspäť. Podľa neho si však primátor musí byť istý, že v zadaní nebude žiadny tieň predpojatosti, pretože je to prvý experiment, ktorý buď Bratislavčanov presvedčí, že má zmysel diskutovať a začne sa obnovovať narušená dôvera.

Poslanec Jozef Uhler sa vyjadril, že najprv by mala byť zodpovedaná otázka, akú reálnu historickú hodnotu má PKO. Podľa neho by malo zastupiteľstvo investovať energiu do skutočných historických hodnôt, ako je napríklad hrad Devín.

(sita)

Páčil sa vám článok?