Neusporiadané pozemky bránia obnove sadu

27.4.2011
0
Páčil sa vám článok?

Revitalizácii Sadu Janka Kráľa v bratislavskej mestskej časti Petržalka bránia vlastnícky nevysporiadané pozemky. Vysporiadanie vlastníckych vzťahov k pozemkom je totiž nevyhnutné na získanie finančných prostriedkov z eurofondov na revitalizáciu sadu.

Podľa materiálu predloženom na dnešnom zastupiteľstve mestskej časti Petržalka všetky právne úkony na vysporiadanie vlastníctva pozemkov musí urobiť na podnet mestskej časti hlavné mesto. Majetkové nevysporiadanie je tiež prekážkou pre vydanie stavebného povolenia. Preto na dnešnom miestnom zastupiteľstve petržalskí poslanci schválili výzvu, aby hlavné mesto rokovalo s Petržalkou pre urýchlené vysporiadanie vlastníckych vzťahov k pozemkom Sadu Janka Kráľa.

Výzvu na projekt Revitalizácia Sadu Janka Kráľa - II. etapa možno podľa materiálu očakávať koncom roka 2012. Dovtedy musia byť splnené podmienky vysporiadania vlastníckych vzťahov a vydania právoplatného stavebného povolenia. „Je dobré, že výzva ešte nebola urobená, lebo aj keby bola, nemohli by sme projekt podať," uviedol starosta Petržalky Vladimír Bajan s tým, že hlavné mesto budú súriť, aby vo veci konalo.

Vypracovaný projekt Revitalizácia Sadu Janka Kráľa navrhuje zmenu povrchu existujúcich chodníkov, rekonštrukciu sedenia okolo fontány, nové verejné osvetlenie, rekonštrukciu amfiteátra. Vymeniť by sa tiež mali lavičky a odpadkové koše, aj pôvodné pitné fontánky. V sade Janka Kráľa by mohli pribudnúť aj slnečné hodiny na kruhovej dláždenej ploche s priemerom 12 metrov, labyrint a malé bludisko.

Vypracovaný je tiež návrh Chodníka básnikov so šiestimi plastikami listov stromov s úryvkami básní od autorov Janka Kráľa, Sama Chalupku, Jána Botta, Andreja Sládkoviča a Petofiho. Ráta sa aj s informačnou galériou z 20 tabúľ na hlavnom chodníku vedúcom od Auparku po sochu Janka Kráľa. Na revitalizáciu Sadu Janka Kráľa - II. etapa sa ráta s nákladmi približne 3 662 031 eur bez DPH. Mestská časť chce väčšinu prostriedkov na revitalizáciu získať z Operačného programu Bratislavský kraj.

(sita)

Páčil sa vám článok?