Počet turistov v Bratislave stále rastie

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Počas prvého polroka tohto roka navštívilo Bratislavu 321 345 turistov. Ich počet sa oproti rovnakému obdobiu v roku 2005 zvýšil o takmer 13 percent. Podiel domácich návštevníkov hlavného mesta je 35 percent.

Turisti zo Slovenska predstavujú podľa informácií magistrátu stále najvýznamnejší zdrojový trh návštevnosti našej metropoly. Pokiaľ ide o zahraničných turistov, ich počet od januára do konca júna narástol na 207 469 a oproti rovnakému obdobiu minulého roku je to takmer 16-percentný nárast. Najviac ich prišlo z Nemecka a z Českej republiky. V poslednom období sa zvýšil aj počet ľudí prichádzajúcich z Veľkej Británie a Talianska, ktorí sa k nám chodia väčšinou zabávať. Bratislava sa podobne ako Praha stala obľúbeným miestom britských „stag parties“. Do hlavného mesta jazdia viac aj Rakúšania kvôli zlepšujúcemu sa dopravnému spojeniu Viedne s Bratislavou. Viedenčania využívajú od 1. júna aj pravidelné lodné spojenie medzi centrami hlavných miest na komfortnom katamaráne.

Na celkovom zvýšení počtu turistov sa podieľajú najmä krajiny, z ktorých prichádzajú turisti letecky - ide o Taliansko, Veľkú Britániu či Francúzsko. V súčasnosti má Bratislava dopravné spojenie s 30 hlavnými mestami európskych krajín a ich počet stále rastie. Letecké spojenie do Veľkej Británie je zabezpečené linkami do Londýna a do Manchestru. K talianskemu Rímu a Milánu pribudlo spojenie aj do Neapola. Vo Francúzsku je priamo prístupný Paríž a Nice na Azúrovom pobreží. Väčšinu spojenia zabezpečujú letecké spoločnosti Ryanair a SkyEurope, no záujem o Bratislavu majú napríklad aj spoločnosti WizzAir, BMI baby alebo Norwegian. V auguste pristálo na letisku M. R. Štefánika lietadlo, na palube ktorého boli prvýkrát len japonskí turisti. Ich počet bol 349 a išlo o prvý charterový let na linke Tokio - Bratislava.

Na zvyšujúcu sa návštevnosť vplývajú aj mnohé vonkajšie okolnosti, akými sú napríklad vstup Slovenska do Európskej únie, narastajúca popularita mestskej turistiky či zlepšujúca sa dostupnosť a informovanosť. Možno aj preto je rast počtu zahraničných turistov v Bratislave vysoko nad priemerom európskych miest.

So zvyšujúcim sa počtom turistov súvisí aj výstavba hotelov a ubytovacích zariadení rôznych kategórií a tried. V súčasnosti je v hlavnom meste spolu 76 komerčných zariadení poskytujúcich ubytovanie. Keďže tento počet nestačí, má to vplyv na rast cien ubytovania. Zlepšiť situáciu by mala plánovaná výstavba menších hotelov v centre mesta a jeho širšom okolí, ale aj dokončenie veľkých projektov na dunajskom nábreží, v rámci ktorých sa ráta aj s ubytovacími zariadeniami.

Páčil sa vám článok?