Zimný štadión bude mať drahšiu prevádzku

2.3.2011
0
Páčil sa vám článok?

Zimný štadión Ondreja Nepelu je zrekonštruovaný a čaká sa už len na skolaudovanie. O jeho budúcom fungovaní, prevádzke v nových podmienkach, ale aj o predpokladaných nákladoch na prevádzku sme sa pozhovárali s riaditeľom STaRZ-u, Jozefom CHYNORANSKÝM.

- Uznesením mestského zastupiteľstva sme na vnútorné vybavenie zimného štadióna dostali 1,85 milióna eur. Naša organizácia vlastne buduje novú prevádzku. Musíme si uvedomiť, že obnovený objekt má úplne iné atribúty. Je podstatne väčší. Pribudla nám totiž ďalšia ľadová plocha, musíme sa začať starať aj o časť pešej zóny pred objektom, staré mechanizmy vymenia nové. Rovnako nám pribudol aj nový dopravný okruh Kalinčiakova - Trnavská. Medzi kúpaliskom a zimným štadiónom budeme udržiavať túto prístupovú komunikáciu a parkovisko.

Nová situácia určite prinesie aj zvýšenie nákladov na prevádzku. Na čo konkrétne to bude?

- Zatiaľ vychádzame z projektovaných čísel, až samotná prevádzka nám ukáže, koľko to skutočne bude. Vzhľadom na to že ide o vysokoenergetický projekt, budú vyššie náklady napríklad aj na čistenie presklenej budovy, či vykurovanie haly na 18 až 20 stupňov. Ďalej na zabezpečenie ochrany objektu bezpečnostnou službou, keďže nová logistika na štadióne nedovolí, aby sa do jeho priestorov dostal hocikto. Budú v ňom vytvorené zóny a vstup bude na základe čipových kariet.

O koľko sa teda zvýšia náklady na prevádzku štadióna?

- V minulosti stála ročne asi 30 miliónov korún, teda milión eur. Predpokladám, že náklady v nových podmienkach sa zvýšia takmer na dvojnásobok, ale bude to viacúčelová hala, ktorá by si mala na svoju prevádzku zarobiť.

Dokáže si štadión na seba zarobiť? Odkiaľ chcete získať peniaze na jeho prevádzku?

- Časť peňazí získame napríklad z prenájmu ľadových plôch. Ďalej z prenájmu nebytových priestorov, teda bufetov a rôznych prevádzok na štadióne a v jeho bezprostrednom okolí. Štyridsať percent prenájmu nám pokryje hokejový klub HC Slovan. Zvyšných šesťdesiat budeme musieť dostať od krasokorčuliarskych klubov, škôl, privátnych subjektov i verejnosti. Chceme napríklad rozšíriť hodiny korčuľovania. Peniaze budeme mať aj z prenájmu garážových státí, i celej haly. Nebránime sa byť aj spoluorganizátorom či organizátorom rôznych akcií.

Zhováral sa Robert Lattacher
NÁŠ ROZHOVOR
Páčil sa vám článok?