Poslanci o územnom pláne 28. septembra

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Návrh územného plánu Bratislavy aj so zapracovanými pripomienkami od mestských poslancov by mal byť predložený na najbližšie rokovanie mestského zastupiteľstva, ktoré bude 28. septembra.

Hovorkyňa bratislavského magistrátu Eva Chudinová uviedla, že pozvánka na mestské zastupiteľstvo síce ešte nie je pripravená, dá sa však takmer s určitosťou povedať, že o územnom pláne sa bude rokovať ešte v septembri. Pripomienky, týkajúce sa najmä zmeny účelu využitia niektorých lokalít v Ružinove, Novom Meste, Petržalke a v Dúbravke a reguláciu výškových budov v Bratislave, predložili predsedovia poslaneckých klubov mestského zastupiteľstva pracovníkom magistrátu v polovici júla. Primátor Andrej Ďurkovský totiž návrh územného plánu stiahol z júlového rokovania zastupiteľstva a požiadal o predloženie zosumarizovaných pripomienok. Podľa A. Ďurkovského hrozilo, že poslanci pripomienkovaním priamo na zastupiteľstve vrátia podobu územného plánu do obdobia spred niekoľkých rokov.

Návrh územného plánu sa pripravoval viac ako deväť rokov, v súčasnosti platí plán z roku 1976 s doplnkami z rokov 1982 a 1985, aktualizovali ho v roku 1993. Územný plán je základným územnoplánovacím nástrojom pri rozvoji mesta, rieši priestorové usporiadanie a funkčné využívanie územia s výhľadom na najbližších približne 25 rokov. Centrum Bratislavy by sa malo podľa územného plánu rozvíjať najmä pri Dunaji, ľavý breh čaká výstavba výškových budov, polyfunkčných objektov v zóne Pribinova, v Podhradí a na pozemkoch Parku kultúry a oddychu. Na pravom brehu sa okrem výstavby rýchlodráhy z Janíkovho dvora po Šafárikovo námestie počíta s vybudovaním nového celomestského centra medzi Starým a Prístavným mostom.

Páčil sa vám článok?