Pre mestské voľby bude 19 obvodoch

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Deň, keď Bratislavčania budú môcť hlasovaním ovplyvniť chod vecí verejných, sa blíži - komunálne voľby na území mesta Bratislavy sa uskutočnia 2. decembra, samospráva sa na ne pripravuje už teraz.

Bratislavský primátor Andrej Ďurkovský minulý štvrtok vymenoval Annu Hajdúchovú za zapisovateľku Mestskej volebnej komisie hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy pre voľby do orgánov samosprávy mesta Bratislavy. Orgánmi samosprávy mesta Bratislavy sú mestské zastupiteľstvo a primátor Bratislavy, mestské zastupiteľstvo má 80 poslancov. Mestské zastupiteľstvo uznesením zo 6. júla tohto roka určilo volebné obvody a počet poslancov v nich. V Bratislave je 19 volebných obvodov, pričom v Ružinove a v Petržalke sú po dva volebné obvody. V zmysle platnej právnej úpravy v jednom volebnom obvode môže byť najviac 12 poslancov, vzhľadom na počet obyvateľov bolo potrebné v Ružinove a v Petržalke zriadiť po dva volebné obvody, pričom v Ružinove sa bude voliť 13 poslancov a v Petržalke 21 poslancov. Ostatné volebné obvody sú totožné s hranicami mestských častí.

Podľa zákona 346/1990 Zb. o voľbách do orgánov samosprávy je obec povinná zverejniť najneskôr 85 dní pred voľbami informáciu o počte obyvateľov a najneskôr 65 dní pred voľbami volebné obvody a počet poslancov v nich. Pre nadchádzajúce voľby do orgánov samosprávy mesta Bratislavy je počet obyvateľov mesta Bratislavy 425 459.

Všetky informácie o voľbách primátora a poslancov mestského zastupiteľstva sú priebežne zverejňované na webovej stránke mesta Bratislavy a na úradnej tabuli vo vestibule budovy Novej radnice ma Primaciálnom námestí číslo 1.

Páčil sa vám článok?